Ποιοί είμαστε;


Η ΑΝ.Α.ΠΝΟΗ (ΑΝεξάρτητη Αριστερή ΠΝΟΗ) είμαστε συνδικαλιστικό σχήμα που δραστηριοποιείται στο Σύλλογο Φοιτητών Βιολογικού του ΕΚΠΑ.

Συμμετέχουμε στο ΔΙΚΤΥΟ Αυτόνομων Αριστερών Σχημάτων (Δ.Α.Ρ.Α.Σ) και στην ΑΡιστερή ΕΝότητα (ΑΡ.ΕΝ)

Το ΔΙΚΤΥΟ Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων (Δ.Α.Ρ.Α.Σ.) είναι μια πανελλαδική συλλογικότητα φοιτητικών σχημάτων των ΑΕΙ και ΤΕΙ, που εμπνέονται από τις γενικές αρχές της ανανεωτικής, ριζοσπαστικής, οικολογικής Αριστεράς.

Στα σχήματα του Δ.Α.Ρ.Α.Σ συμμετέχουν φοιτητές και φοιτήτριες από διάφορες πολιτικές συλλογικότητες της αριστεράς, καθώς και ανένταχτοι/ες, που συμφωνούν με το σύνολο ή με μέρος των θέσεων του.

Γιατί όμως ΔΙΚΤΥΟ Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων;

ΔΙΚΤΥΟ: Συντονίζουμε τη δράση μας μέσω πανελλαδικών 6400-diktyologoσυνελεύσεων ανοίγοντας διαύλους πολιτικής επικοινωνίας μεταξύ μας.

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ: Αμφισβητούμε κάθε μορφή κηδεμονευόμενου συνδικαλισμού και πολιτικής εξάρτησης.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΣΜΟΣ: Επιδιώκουμε την όξυνση των κοινωνικών διεκδικήσεων και διαφωνούμε με κάθε λογική εφησυχασμού και μοιρολατρίας.

ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Τοποθετούμε το “εμείς” πάνω από το “εγώ” και οραματιζόμαστε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

ΣΧΗΜΑ: Λαμβάνουμε τις πολιτικές μας αποφάσεις μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, ανοιχτές στον οποιοδήποτε, αντιτιθέμενοι σε κάθε ιεραρχικό μοντέλο παραταξιακής οργάνωσης.

Τα σχήματα του Δ.Α.Ρ.Α.Σ αγωνίζονται για την διάσωση και την ενδυνάμωση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, την ελεύθερη πρόσβαση σε μια ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση και τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων για δωρεάν σίτιση, συγγράμματα και στέγαση.

Για μας η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι απλά ένας χώρος ειδίκευσης των αυριανών εργαζόμενων. Τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης  είναι χώροι που ταυτόχρονα συγκροτούνται συνολικότερες αντιλήψεις για την κοινωνική πραγματικότητα. Οφείλουν να είναι  χώροι ελευθερίας, χώροι στους  οποίους  καλλιεργείται η αμφισβήτηση και η κριτική σκέψη τόσο για την επιστήμη όσο και για την κοινωνία.

Εμπνεόμαστε από τα ιδανικά της αλληλεγγύης και της ισότητας και αγωνιζόμαστε για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, οικολογική καταστροφή,  εθνικισμούς και κοινωνικούς αποκλεισμούς. Για αυτό συμμετέχουμε ενεργά στο αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα και στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ.

Είμαστε εδώ και θα ενώσουμε τη φωνή μας με φωνές διαφορετικές από τη δική μας .

Για έναν κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους, για ένα κόσμο στρογγυλό χωρίς γωνίες για τους παραπεταμένους!

ΑΡιστερή ΕΝότητα

Εμπρός στο δρόμο για την ενότητα των σχημάτων της ριζοσπαστικής αριστεράς

Η ΑΡιστερή ΕΝότητα (ΑΡ.ΕΝ.) είναι μια πλατιά συσπείρωση αριστερώνlogo-aren δυνάμεων στο φοιτητικό χώρο. Γεννήθηκε απο το φοιτητικό κίνημα της περιόδου 2006 – 2007 και συγκροτήθηκε πάνω στο αίτημα της ενοτητας της αριστεράς απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και την κυβερνητική πολιτική.

Iδρυτική διακύρηξη Αριστερής Ενότητας

Απόφαση 2ης πανελλαδικής συνάντησης Αριστερής Ενότητας, 22-23/03/08

Αριστερή Ενότητα – Εμπρός στο δρόμο για την ενότητα των σχημάτων της ριζοσπαστικής αριστεράς


datetime=»2009-02-25T19:15:14+00:00″>

3 thoughts on “Ποιοί είμαστε;

 1. «Βιολογικά» Δικαιώματα:
  Ορθά ενημερώνετε για τα γενικότερα ζητήματα, ΌΜΩΣ αφού παράταξη βιολόγων είστε :
  α) Για σημαντικά κοινωνικά ζητήματα που η βιολογία σήμερα έχει έντονη παρουσία γιατί απουσιάζετε παντελώς? ΠΧ : Γενετικά τροπ/νοι οργανισμοί, Βλαστοκύτταρα, Υπογονιμότητα, Περιβαλοντική καταστροφή,….
  β) Για βασικά ζητήματα όρων εργασίας και επαγγέλματος γιατί απουσιάζετε όταν μάλιστα θα ταβρείτε άμεσα μπροστά σας? Πχ Όροι εργασίας σε PhD και διπλωματικές, ανύπαρκτα επαγγελματικά δικαιώματα, μεταπτυχιακές ειδικότητες. Η ειδικότητα Μικροβιολογίας η της Διαιτολογίας είναι σημαντικό επαγγελματικό δικαίωμα των βιο άλλων χωρών. Εσείς τι λέτε γιαυτά όλα?
  Αθελα αλλά έτσι είναι «καλύπτονται» και οι ανεπάρκειες του ΔΕΠ για ένα λειτουργικό πανεπ/μιο!

  • Aνδρομάχη,
   Η ΑΝ.Α.ΠΝΟΗ Βιολογικού είναι σχήμα βιολόγων και προφανώς όλα τα ζητήματα που έθεσες στο σχόλιο σου μας αφορούν, μας ενδιαφέρουν και προσπαθούμε και αυτά να τα ανοίξουμε με ποικίλους τρόπους και πολύπλευρες δράσεις μέσα στη σχολή μας και έξω από αυτήν , ενημερώνοντας και δραστηριοποιώντας τόσο τους εαυτούς μας, τους συμφοιτητές μας ακόμη και τα μέλη ΔΕΠ . Η ιστορία του μπλογκ μας ωστόσο είναι μικρή σε σχέση με την ιστορία του σχήματος μας που βαδίζει προς το 8 χρόνο. Από την ίδρυση του ως και σήμερα έχουμε ασχοληθεί και συνεχίζουμε να ασχολούμαστε συνεχώς με τα συγκεκριμένα θέματα κάνοντας προτάσεις στη γενική συνέλευση και στις επιτροπές του τμήματός που συμμετέχουμε , οργανώνοντας εκδηλώσεις και φεστιβάλ , μοιράζοντας φυλλάδια, γράφοντας στο περιοδικό μας το εξ ευωνύμων.
   Συγκεκριμένα έχουμε οργανώσει εκδήλωσή για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα ( η αλήθεια πριν αρκετό καιρό) οπού συμμετείχαν μέλη και μέλη ΔΕΠ και είχε γίνει μια συζήτησή ουσίας , επίσης έχουμε προτείνει την εισαγωγή μαθήματος βιοηθικής. Στα θέματα του περιβάλλοντος έχουμε μόνιμη στήλη στο περιοδικό μας, έχουμε οργανώσει μόλις πέρυσι φεστιβάλ και έχουμε κάθε χρόνο προγραμματίζουμε τουλάχιστον 2 εκδηλώσεις, αν δεις και σε παλιοτερα άρθρα που έχουν ανέβει στο ιστολόγιο θα το διαπιστώσεις όπως και στο νέο τεύχος του περιοδικού μας. Φέτος έχουμε επιλέξει σαν κύριο ζήτημα τη συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης. Συμμετέχουμε στα κινήματα ελευθέρων χώρων, στον Βοτανικό , στις περιβαλλόντικες δράσεις του Κοινωνικού Φόρουμ και προσπαθούμε να ξανενεργοποιήσουμε την περιβαλλοντική μας ομάδα που δρα εντός του τμήματος , θεωρούμε πως η οικολογία είναι ζήτημα και πολιτικής και επιστήμης .
   Στα εργασιακά είμαστε σε επαφή με την Περιβαλλόντική Ένωση Βιοεπιστημόνων και πρωτοστατήσαμε στο να περάσει η Πρόταση για το Προεδρικό Διάταγμα από τη Γ.Σ Τμήματος. Κάθε χρόνο καλούμε τον πρόεδρο της ΠΕΒ για ενημέρωση -εκδήλωση του συλλόγου ( η τελευταία έγινε το Μάρτη) . Μας πονούν ιδιαίτερα τα ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα και η εκμετάλλευση των εξωτερικών αλλά και συχνά εσωτερικών διπλώματικών… ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΩ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΠΕΡΝΙΕΤΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΠ…Το ζήτημα των ειδικοτήτων είναι πολύ μπερδεμένο καθώς έχει σχέση με το πτυχίο του τμήματος και τη δομή του οπότε χρίζει έντονης και γενικότερης συζήτησης (προφανώς μας ενδιαφέρει η απόκτησή τους)…
   Ελπίζω να μην κούρασα, όλα αυτά δε τα έγραψα για να σου δείξω πόσο τέλειοι είμαστε, γιατί δεν είμαστε ,το ξέρουμε και θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο τα θέματα αυτά μαζί με όλα τα υπόλοιπα γιατί το πανεπιστήμιο δεν είναι αποκομμένο από την υπόλοιπη κοινωνία και πολλά από όσα σε απασχολούν έχουν τις ρίζες τους σε κεντρικές πολιτικές επιλογές… Είμαστε εδώ παλεύουμε και προσπαθούμε μέσα από την αριστερή συλλογικότητα μας, πολλές φορές το καταφέρνουμε, να πετύχουμε νίκες που βελτιώνουν την καθημερινότητα μας!!! Όμως αυτά δεν αρκούν,χρειάζεται περισσότερο ενδιαφέρον και δράση από όλους μας μέσα στο σύλλογο, τη σχολή και έξω από αυτόν(π.χ Πτυχιακές)… Δε ξέρω αν είσαι φοιτήτρια ή πτυχιούχος πάντως αν βρεθείς στη σχολή , έχεις χρόνο και θέλεις θα ήταν πολύ ενδιαφέρον και βοηθητικό και για εμάς να κάνουμε μια κουβέντα ( κυρίως περί εργασιακών) από κοντά για όλα τα παραπάνω. Θα μας βρεις στο τραπεζάκι της ΑΝΑΠΝΟΗς – ΑΡιστερης ΕΝότητας στο κυλικείο ή κάπου εκεί κοντά σε κάποιο εργαστήριο , διάδρομο , αμφιθέατρο…

   ΦΙΛΙΚΑ ,
   bio4mgs

 2. Σεβαστές οι προσπάθειες ΟΜΩΣ :
  Για βασικά ζητήματα που αφορούν εμάς δεν έχει ΚΑΜΙΑ παράταξη η κίνηση θέση. ΠΧ
  α) Ειδικότητες (Μικροβιολογίας, Γενετικής, Ακτινοφυσικής, Βιοχημείας, Ιχθυολογίας,)
  β) Για τον ρόλο του τεχνίτη που έχει ο βιολόγος στις IVF μονάδες και τον παράνομο της λειτουργίας τους
  γ) Για τις τράπεζες βλαστοκυττάρων που λειτουργούν παράνομα
  Αν γίνονται τόσες κινητοποιήσεις για τόσα θέματα ΜΙΑ κινητοποίηση για την επιστημονική και επαγγελματική οντότητα των βιολόγων δεν μπορεί να γίνει απο κανένα. Δηλαδή συντηρεί η Πολιτεία ένα τμήμα χωρίς αντίκρυσμα και ΚΑΝΕΙΣ δεν αντιδρά?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s