Πάνω από 25 άδειες σε ιδιωτικά κολέγια


Πάνω από 25 άδειες σε ιδιωτικά κολέγια

Δεκαπέντε κολέγια έχουν ελέγξει μέχρι στιγμής οι τριμελείς επιτροπές του υπουργείου Παιδείας, που είναι αρμόδιες να εκδώσουν τις σχετικές άδειες λειτουργίας.

Οι επιτροπές αυτές αποτελούνται από έναν μηχανικό, έναν δικηγόρο και έναν διοικητικό υπάλληλο, και κάνουν τώρα μόνο κτιριακούς ελέγχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα κολέγια που έχουν ήδη ελεγχθεί οι επιτροπές εξετάζουν τις αίθουσες, τα εργαστήρια, ενώ το υπουργείο φέρεται αποφασισμένο να δώσει άδειες λειτουργίας ακόμη και υπό προϋποθέσεις. Δηλαδή, αν διαπιστωθεί ότι σε κάποιο κολέγιο οι ιδιοκτήτες δεν έχουν, για παράδειγμα, ράμπες για άτομα με αναπηρία, θα δώσει μεν την άδεια για τη λειτουργία αφού ο ιδιοκτήτης… δεσμευθεί ότι θα αποκαταστήσει σύντομα την έλλειψη.

Οι άδειες που θα δοθούν, τελικά, θα εγκριθούν από την εννεαμελή Επιτροπή Αξιολόγησης και Ελέγχου Κολεγίων που έχει ανασυγκροτήσει το υπουργείο Παιδείας, αλλά ήδη το έργο της έχει φαλκιδευθεί αφού ένα μέλος της, ο καθηγητής της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσάκης, αποχώρησε.

Οι έλεγχοι προχωρούν με ασυνήθιστα, για το Δημόσιο, γοργούς ρυθμούς και υπολογίζεται ότι μέσα στο Σεπτέμβριο τουλάχιστον 25 κολέγια που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια θα νομιμοποιηθούν.

Τη διαδικασία νομιμοποίησης επιχειρούν να μπλοκάρουν οι καθηγητές πανεπιστημίου. Την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να συγκληθεί η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των καθηγητών (ΠΟΣΔΕΠ) και θεωρείται βέβαιον πως θα αποφασιστεί η προσφυγή στο Σ.τ.Ε., με στόχο να μπλοκάρουν ακόμη και τις εγγραφές νέων σπουδαστών. Συγχρόνως οι καθηγητές μελετούν το ενδεχόμενο να προσφύγουν δικαστικά και εναντίον των μητρικών πανεπιστημίων, τα οποία είναι συνδεδεμένα με τα κολέγια στην Ελλάδα (franchise).

Ενα από τα βασικά επιχειρήματα των καθηγητών είναι ότι δεν υπάρχει έλεγχος του ακαδημαϊκού έργου των κολεγίων, για το επίπεδο σπουδών, τα προγράμματα, το επίπεδο φοιτητών και τα προσόντα των καθηγητών.

Μ. ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ

«Ο ανταγωνισμός βελτιώνει και τα δημόσια πανεπιστήμια»

Ενας πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα κολέγια της χώρας!

ΠΕΤΡΟΣ ΓΕΜΤΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΓΕΜΤΟΣ Πρόκειται για τον Πέτρο Γέμτο, καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας και Φιλοσοφίας και Ιστορίας των Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, του οποίου υπήρξε και πρύτανης από το 1991 έως το 1997.

*Επίσης, υπήρξε γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας το 1989 και είναι κάτοχος διδακτορικών των σχολών Νομικής και Οικονομικής του Πανεπιστημίου Τίμπιγκεν της Γερμανίας.

* Προκάλεσε εντύπωση η είδηση ότι ύστερα από τόσα χρόνια θητείας στο δημόσιο πανεπιστήμιο αναλαμβάνετε την προεδρία του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου ενός ιδιωτικού κολεγίου. Γιατί;

– Το πανεπιστήμιο ήταν και είναι περιεχόμενο και σκοπός της ζωής μου, για μένα ο σημαντικότερος θεσμός της ελεύθερης δημοκρατικής κοινωνίας. Εκεί παράγεται μόρφωση και παιδεία, καλλιεργείται η ελεύθερη κριτική σκέψη. Το αγαθό που παράγεται είναι δημόσιο αγαθό. Δημόσια αγαθά, ωστόσο, διατίθενται, αλλά δεν παράγονται αναγκαία από το κράτος. Μπορεί να παραχθούν και από ιδιώτες. Το ερώτημα που ανακύπτει, λοιπόν, είναι όχι από ποιον, αλλά πώς μπορεί να διασφαλισθεί το άριστο μέγεθος αυτού του αγαθού. Πιστεύω ότι και εδώ τη λύση δίνουν ανταγωνιστικές αγορές που αναγκάζουν τους παραγωγούς να εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των καταναλωτών. Μονοπώλια (κρατικά ή ιδιωτικά) παρωθούν σε κατάχρηση δύναμης, που βλάπτει μακροχρόνια το κοινωνικό σύνολο. Πάντοτε πίστευα (έχω κάνει και σχετικές δημοσιεύσεις πολλά χρόνια πριν) ότι η παρουσία ιδιωτικών φορέων στο χώρο των πανεπιστημιακών υπηρεσιών θα δημιουργήσει κίνητρα παραγωγικής δουλειάς και στα δημόσια πανεπιστήμια και ότι θα αναγκάσει τους πολιτικούς μας να στηρίξουν, για να σώσουν την εξωτερική τους εικόνα, την αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων και να αυξήσουν τους οικονομικούς τους πόρους. Ως πρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Κολεγίου Αθηνών, λοιπόν, δεν θέλω μόνο να συμβάλω στην καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών μας, αλλά και να βοηθήσω στην προσπάθεια των συναδέλφων μου των δημοσίων πανεπιστημίων.

*Μπορούμε να θεωρούμε τα κολέγια πανεπιστήμια;

– Σύμφωνα με το Κοινοτικό Δίκαιο, κολέγια που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια δίδουν πανεπιστημιακούς τίτλους με αναγνωρισμένα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα. Η ουσιαστική αξία των πτυχίων και η αποδοχή τους στις αγορές εργασίας εξαρτώνται από την ποιότητα του κάθε κολεγίου. Το ίδιο ισχύει εξάλλου και για δημόσια πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, το Μητροπολιτικό Κολέγιο Αθηνών έχει διοίκηση με ταλέντο, μια εξαιρετική υλικοτεχνική υποδομή και ικανούς συνεργάτες, και θα μετεξελιχθεί γρήγορα σε ένα υψηλού επιπέδου τριτοβάθμιο ίδρυμα. Ηδη τα πτυχία του χορηγούνται από τρία γνωστά πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας: Queen Margaret University, Roehampton και Gloucestershire University. Διαθέτει 4 μεγάλες σχολές: τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, τη Σχολή Νέων Τεχνολογιών, τη Σχολή Υγείας και Κοινωνικών Επιστημών με προγράμματα Φυσικοθεραπείας, Λογοθεραπείας, Ψυχολογίας, Μετάφρασης και Παιδαγωγικών, καθώς επίσης και Σχολή Επικοινωνίας, Κινηματογράφου και Παραστατικών Τεχνών. Οραμά μας είναι να δημιουργηθούν μια νομική και μια φιλοσοφική σχολή.

*Πολλοί, πάντως, υποστηρίζουν ότι έχουμε παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος.

– Το άρθρο 16 του Συντάγματος είναι μια ρύθμιση που έχει ξεπεραστεί από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Το σημαντικό του στοιχείο είναι ο τονισμός της πλήρους αυτοδιοίκησης των ιδρυμάτων και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μορφές δημόσιου όσο και ιδιωτικού δικαίου.

*Πώς αξιολογείτε τις προϋποθέσεις του υπουργείου Παιδείας;

– Οι τυπικές προϋποθέσεις αλλού είναι αυστηρές, αλλού είναι υπερβολικά χαλαρές. Το ελάχιστο του εμβαδού των κτιρίων (300 τ.μ.), για παράδειγμα, είναι πολύ λίγο για να καλύψει ανάγκες σε αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκες, εργαστήρια, χώρους αναψυχής κ.λπ. Εμείς λειτουργούμε σε ιδιόκτητο campus 7 στρεμμάτων στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Πιστεύω, πάντως, ότι ο έλεγχος νομιμότητας για όλα τα αυτοδιοικούμενα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια πρέπει να γίνεται από ανεξάρτητες αρχές.

*Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα κολέγια θα «υποδεχθούν» κυρίως εκείνους που δεν κατάφεραν να «πιάσουν» τη βάση του «10»…

– Στο Μητροπολιτικό Κολέγιο Αθηνών απευθυνόμαστε σε συνειδητοποιημένους φοιτητές που θέλουν γνώση του αντικειμένου τους ώστε να είναι χρήσιμοι στην αγορά εργασίας. Συνεπώς, το «δέκα» δεν μας αφορά. Αλλωστε, έχουμε τις δικές μας προϋποθέσεις εισαγωγής (υψηλή βαθμολογία, επαρκή γνώση αγγλικής γλώσσας), ώστε να πληρούμε τα υψηλά «standards» που θέτουν τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια. Θα καλύψουμε κενά του δημόσιου συστήματος, που συχνά οδηγεί υποψηφίους να σπουδάσουν επιστήμες που δεν τους ενδιαφέρουν ή τους δίνουν πτυχία χωρίς αντίκρισμα. Και ελπίζουμε σε γόνιμη συνεργασία με τα δημόσια ΑΕΙ, τόσο σε επίπεδο διδασκαλίας όσο και σε επίπεδο έρευνας.

«Θα έχουμε πολύ θερμό φθινόπωρο»

Η κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι εκρηκτική.

Από τη μία πλευρά, τα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα διαμαρτύρονται και απειλούν με αναστολή της λειτουργίας επειδή η πολιτεία δεν τους χορηγεί όσα δικαιώματα θα ήθελαν, ενώ τα μισά τμήματά τους , κυρίως στην περιφέρεια, απειλούνται με κλείσιμο. Από την άλλη πλευρά, τα πανεπιστήμια δικαίως διαμαρτύρονται επειδή, διά νόμου, πιέζονται προς τα κάτω. Συγχρόνως δεν επιλύονται χρονίζοντα προβλήματά τους.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αποφασίζεται να «ξεπαγώσει» το θέμα των κολεγίων.

Τώρα τα κολέγια επαπειλείται ότι θα εξομοιωθούν, διά νόμου, προς τα πάνω, δηλαδή προς τα δημόσια ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Χωρίς, όμως, προηγουμένως να διασφαλίζεται το επίπεδο σπουδών, το επίπεδο των εισαγομένων, τα προσόντα του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Ολα αυτά θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε από το φθινόπωρο, αφού το υπουργείο Παιδείας «κατάφερε» να έχει απέναντί του όλες τις βαθμίδες. Το θερμό φθινόπωρο είναι μπροστά μας και ο Θεός να βάλει το χέρι του.

* Ο Κ. ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ είναι πρύτανης του ΕΜΠ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s