ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ


 

Κολέγια: πάγωμα ώς Νοέμβριο

Της ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ

Με δεδηλωμένες τις προθέσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας για σκληρή αντιπαράθεση στην πορεία αναγνώρισης των κολεγίων -ΑΕΙ και ΤΕΙ οργανώνονται από χθες- η κυβέρνηση, ως φαίνεται, αποφάσισε να παγώσει στο «παρά πέντε» την αδειοδότηση της λειτουργίας τους, μπροστά στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

 Ενώ έληξε χθες (τυπικά την 31η Αυγούστου) η προθεσμία που βάσει, του νόμου, είχε οριστεί για τον έλεγχο των 33 κολεγίων που ιδρύθηκαν στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, προκειμένου να αδειοδοτηθεί τον Σεπτέμβριο η λειτουργία τους, η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ αναστέλλει αιφνιδίως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των εκπαιδευτηρίων, τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο, όπως αντίστοιχα προσδιόρισε η γ.γ. του ΥΠΕΠΘ Νίκη Γκοτσοπούλου -επικαλούμενη ως αιτία της καθυστέρησης από την ελλιπή συγκρότηση της Επιτροπής Ελέγχου- της οποίας, όπως είπε, η νέα σύνθεση θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα.

Κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες, τα πρόσωπα που θα καλύψουν τις θέσεις των εκπροσώπων των ΑΕΙ και των ΤΕΙ ζητήθηκε χθες να οριστούν από τις συνόδους των πρυτάνεων και των προέδρων των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, σε ανταπόκριση προς το αίτημα των συνδικαλιστικών τους οργάνων. Δεδομένου ότι η τακτική σύνοδος των πρυτάνεων θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Οκτωβρίου (στο Λαύριο), νωρίτερα του Νοεμβρίου δεν αναμένεται να ανασυγκροτηθεί η Επιτροπή Ελέγχου των κολεγίων.

Η αναστολή της διαδικασίας είχε ανακοινωθεί, προ των δηλώσεων της κ. Γκοτσοπούλου, στους πρυτάνεις των ΑΕΙ και τους προέδρους των ΤΕΙ, που μετείχαν χθες στο ΥΠΕΠΘ σε σύσκεψη (με πρόσκληση του υπουργού Παιδείας, ο οποίος ωστόσο δεν παραβρέθηκε) με τον υφυπουργό Παιδείας Σπ. Ταλιαδούρο και τη συμμετοχή του ειδικού γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Αθ. Κυριαζή (το αντικείμενο της συνάντησης τυπικά ήταν η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης για τη γρίπη).

Το γεγονός ότι η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ ανατρέπει το αρχικό χρονοδιάγραμμα για την αδειοδότηση της λειτουργίας των «Εκπαιδευτηρίων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης» καταδεικνύει πως προσμετράται πλέον σοβαρά στους κυβερνητικούς υπολογισμούς το μέτωπο των αντιδράσεων της ακαδημαϊκής κοινότητας στην προοπτική του επόμενου κρίσιμου βήματος, δηλαδή της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κολεγίων.

 Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί δε το ότι το υπουργείο Παιδείας για την αναστολή του σχεδιασμού αξιολογεί ετεροχρονισμένα το κώλυμα που προκάλεσε η παραίτηση των εκπροσώπων των ΑΕΙ και των ΤΕΙ στη σύνθεσή της -υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής της Αθήνας Θεόδ. Φορτσάκης αποχώρησε με καταγγελίες- ενώ μέχρι πρότινος αγνοούσε τις αιτιάσεις περί νομιμότητας και αδιαφάνειας της διαδικασίας.

Η ΠΟΣΔΕΠ

Στο μεταξύ, οι διδάσκοντες και οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης συντονίζονται, προχωρώντας στις πρώτες συνδικαλιστικές διεργασίες εν όψει της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Οι εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών δασκάλων κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ αποφάσισαν:

-Να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα νομικά μέσα κατά της ίδρυσης των κολεγίων, με προσφυγή στο ΣτΕ αλλά και στα δικαστήρια των χωρών όπου εδρεύουν τα πανεπιστήμια του εξωτερικού με τα οποία συνεργάζονται, βάσει της δικαιόχρησης, τα κολέγια.

– Να ζητήσουν συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Και στα ΤΕΙ

Για δυναμικές κινητοποιήσεις περιφρούρησης του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης προειδοποιούν και οι εκπρόσωποι των διοικήσεων των ΤΕΙ. Οι πρόεδροι των Ιδρυμάτων, στη σχετική ανακοίνωση της Συνόδου τους, αφού υπενθυμίζουν πως «δεν είμαστε επιχειρηματίες, είμαστε δημόσιοι λειτουργοί ταγμένοι να υπηρετούμε την Ανώτατη Εκπαίδευση, προστατεύοντας πέρα και πάνω απ’ όλα το δημόσιο χαρακτήρα της» υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, πως:

**Χρειάστηκαν 20 ολόκληρα χρόνια για τη θεσμική αναβάθμιση των ΤΕΙ, ενώ απαιτήθηκαν ελάχιστες νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Εμπορίου και αντίστοιχα νομικά παραθυράκια του ΥΠΕΠΘ ώστε να γίνουν τα κολέγια ισότιμοι διεκδικητές στην πίτα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

**Ενώ τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων πολλών τμημάτων ΤΕΙ παραμένουν επί δεκαετίες σε εκκρεμότητα, τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των κολεγίων είναι de facto κατοχυρωμένα από το Συμβούλιο Αναγνωρίσεως Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

**Το ΥΠΕΠΘ αναλώνεται σε δηλώσεις για τη διασφάλιση της ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ασκώντας ταυτόχρονα μια πολιτική που εξομοιώνει πλήρως τα πτυχία των ΤΕΙ με τους τίτλους σπουδών που παρέχουν ανθούσες εκπαιδευτικές επιχειρήσεις που παράγουν γνώση κατά παραγγελία.

**Τα κολέγια είναι ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και επιβάλλεται να παραμείνουν στο χώρο της μεταδευτεροβάθμιας ιδιωτικής εκπαίδευσης.

**Τα κολέγια αποτελούν ελεύθερη επιλογή όσων τα αποδέχονται και μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Είναι όμως ηθικά απαράδεκτο η ίδια η πολιτεία απροκάλυπτα να κατευθύνει τη νεολαία της χώρας προς αυτά. *

Πηγή : <<Ελευθεροτυπία>>

Σχολιάστε