Aναστολή των διδακτικών δραστηριοτήτων των μελών τoυ ΠΤΔΕ Παν. Αιγαίου‏


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης

Ρόδος 7 Οκτωβρίου 2009

Η Γενική Συνέλευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη σημερινή συνεδρίασή της, αποφάσισε την αναστολή των διδακτικών δραστηριοτήτων των μελών της. Η Γ.Σ. οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση εξαιτίας των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σε ζητήματα θεμελιωδών υποχρεώσεών του Τμήματος απέναντι στους φοιτητές και στις φοιτήτριές του, στους γονείς τους, στην εκπαιδευτική κοινότητα, με την οποία οφείλει να συνεργάζεται για την καλύτερη πορεία της εκπαίδευσης στη χώρα μας, απέναντι, τέλος, στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας που απαιτεί απ’ αυτό να λειτουργεί έτσι ώστε να εκπληρώνει το ρόλο που του ανέθεσε, δηλαδή την άρτια κατάρτιση των ελλήνων δασκάλων. Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης γνωρίζουν πολύ καλά, ότι τόσο η σημερινή ηγεσία του Υπ.Ε.Π.Θ. όσο και η κυβέρνηση που μόλις σήμερα ορκίστηκε, δεν φέρουν ούτε την αποκλειστική ούτε την κύρια ούτε καν την μεγαλύτερη ευθύνη για τις άθλιες συνθήκες μέσα στις οποίες καλούμαστε να διδάσκουμε. Έχουμε κλείσει όμως ήδη είκοσι τρία χρόνια λειτουργίας ως Παιδαγωγικό Τμήμα, έχουμε δει δεκάδες ηγεσίες να εναλλάσσονται στο Υπουργείο Παιδείας και αυτό που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια είναι η ανυπαρξία ενός ελάχιστου σταθερού πλαισίου που να εξασφαλίζει έστω τη στοιχειώδη λειτουργία μας.

Το εξάμηνο άρχισε ήδη από χθες και δεν γνωρίζουμε κατά πόσο το μισό περίπου διδακτικό προσωπικό που είναι συμβασιούχοι, προσωπικό που αντιστοιχεί στη διδασκαλία των μισών περίπου μαθημάτων, βρίσκεται στη διάθεση του Τμήματος.

Προϊόν της παραπάνω κατάστασης είναι, σήμερα 7 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά την έναρξη των μαθημάτων, να αδυνατούμε να σχεδιάσουμε το Ωρολόγιο Πρόγραμμα Μαθημάτων του Τμήματός μας και λόγω της ανυπαρξίας επαρκών αιθουσών.

Οι περσινοί απόφοιτοί μας, ουσιαστικά δεν πραγματοποίησαν, όπως θα θέλαμε, τις Πρακτικές τους Ασκήσεις στα Δημοτικά Σχολεία λόγω έλλειψης αποσπασμένων εκπαιδευτικών που θα παρακολουθούσαν την Πρακτική τους Άσκηση.

Η σημερινή μας απόφαση, για την οποία είχαμε προειδοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ.Ε.Π.Θ. αλλά και τον ίδιο το Υπουργό Παιδείας, δηλώνει ότι αρνούμαστε πλέον να συνεχίσουμε να είμαστε συνυπεύθυνοι στην προετοιμασία των μελλοντικών εκπαιδευτικών κάτω από τέτοιες συνθήκες και απαιτούμε την άμεση απόσπαση δεκαπέντε εκπαιδευτικών από την Α΄θμια ή και Β΄θμια Εκπαίδευση –και όχι πέντε που έχουν διατεθεί– ώστε να μπορέσουμε τουλάχιστον να πραγματοποιήσουμε τις Πρακτικές Ασκήσεις των φοιτητών και φοιτητριών μας.

Η απόφασή μας αυτή δηλώνει επίσης ότι δεν σταματάμε τις εκπαιδευτικές μας δραστηριότητες και τις οποιεσδήποτε διοικητικές μας υποχρεώσεις. Το Τμήμα μας αναστέλλει την επίσημε διδακτική του δραστηριότητα για μία εβδομάδα επανεξετάζοντας, αμέσως μετά, τις εξελίξεις και αφού συναντηθεί αντιπροσωπεία του με τους αρμόδιους του Υπουργείου. Το Τμήμα μας θα παραμείνει για όσο καιρό χρειαστεί, ένας ζωντανός χώρος εκπαίδευσης και γόνιμου προβληματισμού. Στο διάστημα αυτό θα πραγματοποιηθούν σειρά ομιλιών, συζητήσεων και άλλων εκδηλώσεων που προγραμματίζουμε άμεσα για να δείξουμε, ότι η χρόνια αδιαφορία των εκάστοτε υπευθύνων δεν θα μας εξαναγκάσει να παραιτηθούμε από τα ενδιαφέροντα μας και τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους φοιτητές.

Δηλώνουμε επίσης, ότι όσο καιρό χρειαστεί να απέχουμε από τα τυπικά –και όχι τα ουσιαστικά που ούτως ή άλλως δεσμευόμαστε να εκτελούμε– καθήκοντα διδασκαλίας, δεν θέλουμε να μας καταβληθεί το επίδομα διδακτικής προετοιμασίας στο μισθό μας, για να γνωρίσουν επιτέλους όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την πορεία των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων, ότι στους πανεπιστημιακούς η προετοιμασία διδασκαλίας αμείβεται με τη μορφή επιδόματος και δεν αποτελεί μέρος του βασικού τους μισθού, λες και η διδασκαλία μαζί με την έρευνα δεν αποτελούν τα αποκλειστικά μας καθήκοντα.

 

Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s