ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ «ΕΣΤΙΕΣ ΑΝΟΜΙΑΣ» ΣΕ «ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ»


Πολλοί ίσως να μην το γνωρίζουν αλλά από τα ξημερώματα της 9ης Οκτωβρίου και τουλάχιστον για τις 15 μέρες που ακολούθησαν, οι κάτοικοι της περιοχής των Εξαρχείων υπήρξαν μάρτυρες ενός φαινομένου που αποδεικνύει το σοβαρότατο έλλειμμα δημοκρατίας που διέπει την ελληνική αστυνομία. Πιο συγκεκριμένα , με αφορμή το σπάσιμο κάποιων βιτρινών, από ομάδα αγνώστων, το μεσημέρι της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου , ισχυρή αστυνομική δύναμη «εισέβαλε» στα Εξάρχεια και άρχισε να κάνει μαζικούς ελέγχους στο σωρό, ενώ προχώρησε και σε δεκάδες προσαγωγές. Στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από τις 23:45 μέχρι τις 2:30 , συμμετείχαν 400 (!!!) αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες, ελέγχθηκαν συνολικά 203 άτομα, 16 αυτοκίνητα, 23 δίκυκλα και 26 καταστήματα. Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε αναλλοίωτη τις ημέρες που ακολούθησαν, ενώ οι προσαγωγές υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τις 120. Υπάρχουν μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής που περιγράφουν ότι οι αστυνομικοί έμπαιναν στα μπαρ της περιοχής ρίχνοντας τον φακό στα πρόσωπα πελατών και δηλώνοντας ειρωνικά ότι κάνουν φορολογικό έλεγχο, μαρτυρίες ανθρώπων που εκφράζουν την αγανάκτηση τους καθώς έπρεπε να υποστούν σωματικό έλεγχο 2 και 3 φορές για να φτάσουν από το μπαρ της γειτονιάς τους στο σπίτι τους ή που αναγκάζονταν να ακολουθήσουν τους αστυνομικούς ακόμα και στο τμήμα, χωρίς όμως να υπάρχουν επαρκή στοιχεία που θα δικαιολογούσαν μια τέτοια απόφαση. Και όλα αυτά να λαμβάνουν χώρα (στην ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα στην οποία μας αρέσει να πιστεύουμε ότι ζούμε) λίγες μέρες μετά την μετονομασία του «Υπουργείου Δημοσίας Τάξης» σε «Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» και τις βαρυσήμαντες δηλώσεις του υπουργού που κατέλαβε το συγκεκριμένο πόστο ,Μ. Χρυσοχοϊδη, πως : “Όποιος αστυνομικός απλώνει χέρι σε πολίτη θα φεύγει από το Σώμα με συνοπτικές διαδικασίες”. Ουδέν σχόλιον…
Ποιό ήταν λοιπόν το αποτέλεσμα όλης αυτής της «δικαιολογημένης και καθόλου αυταρχικής συμπεριφοράς» της αστυνομίας σε αυτήν την τόσο καλοσχεδιασμένη επιχείρηση; Μήπως συνελήφθησαν οι δράστες τους οποίους υποτίθεται ότι αναζητούσαν; Μήπως κατάφεραν να εξουδετερώσουν κάποιο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών (που είναι ουσιαστικά το βασικό πρόβλημα της περιοχής); Ή μήπως εξασφάλισαν στους κατοίκους των Εξαρχείων 2 εβδομάδες αίσθησης γαλήνης και ασφάλειας; Η απάντηση είναι όχι, όχι και … προφανώς όχι. Το μόνο που κατάφερε η αστυνομία με την στάση ήταν να κάνει μια σαφή επίδειξη ισχύος, να καταχραστεί με υπερβάλλοντα ζήλο την εξουσία της, να καταπατήσει κατάφορα μεγάλο αριθμό δικαιωμάτων, να τρομοκρατήσει τον κόσμο, να ταλαιπωρήσει τους κατοίκους των Εξαρχείων και τελικά να αντιμετωπίσει για μία ακόμη φορά την ίδια την κοινωνία (που υποτίθεται ότι υπηρετεί) με περιφρόνηση.
Τα συμβατικά ΜΜΕ (και κατά κύριο λόγο η τηλεόραση) από την άλλη μεριά όχι μόνο δεν θεωρούσαν ότι κάτι από την όλη κατάσταση ήταν κατακριτέο, αλλά έφτασαν στο σημείο να επικροτούν την προσπάθεια του κ. Χρυσοχοϊδη «να εξαλείψει τις εστίες ανομίας της Αθήνας». Εστία ανομίας τα Εξάρχεια; Εστία ανομίας μια από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές της πόλης μας και μάλιστα κυρίως από κόσμο της νεολαίας, με τα δεκάδες βιβλιοπωλεία, τα καφέ και τα δισκάδικα; Εστία ανομίας μια περιοχή με ιδιαίτερη (και ιδιόμορφη ίσως) πολιτική και πολιτιστική ζωή για πάνω από μισό αιώνα; Και όμως αυτή είναι η εικόνα που προσπάθησε και ίσως κατάφερε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την εποχή που υπουργός Δημοσίας Τάξης ήταν ο Β. Πολύδωρας. Ενώ, όπως όλα δείχνουν αντίστοιχη στάση πάει να κρατήσει και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με τον κ. Χρυσοχοϊδη, αφού επέλεξε ουσιαστικά να θέσει όλη την περιοχή σε αστυνομικό κλοιό και να οξύνει τα πνεύματα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει τα πράγματα σε νέες τραγωδίες. Τι θα συνέβαινε αν ένας ακόμα Κορκονέας (ο δολοφόνος του Α. Γρηγορόπουλου) αναλάμβανε πρωτοβουλίες ένα από τα προηγούμενα βράδια;
Εκεί όμως που κανείς δεν το περίμενε στις 22/10 τα ΜΜΕ επέλεξαν να έχουν μια πιο επικριτική στάση απέναντι στην τακτική της αστυνομίας, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας παραιτήθηκε και ο Μ. Χρυσοχοϊδης ζήτησε δημοσίως συγγνώμη. Τι είχε συμβεί; Το προηγούμενο βράδυ, μια ομάδα 50 περίπου αστυνομικών διέπραξε το εξής αμίμητο: Αφού πρώτα εισέβαλλαν στο καφέ-βιβλιοπωλείο Floral , όπου μόλις είχε τελειώσει η παρουσίαση ενός βιβλίου, φορώντας κράνη και χωρίς διακριτικά (πράγμα παράνομο), στην συνέχεια προχώρησαν στην προσαγωγή του Δ. Παπαχρήστου (γνωστού συγγραφέα και ενός εκ των δύο εκφωνητών του Πολυτεχνείου το ’73), που διαμαρτυρήθηκε για την συμπεριφορά των αστυνομικών κατά την σύλληψη δύο 15χρονων εκείνη την ώρα, καθώς και στις προσαγωγές του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Σ.Δαματόπουλου και του δημοσιογράφου της Ελευθεροτυπίας και παραγωγού του σταθμού «Στο Κόκκινο» Σ.Ελληνιάδη που προσπάθησαν να καταγράψουν το γεγονός. Εδώ όμως όπως όλοι καταλαβαίνουμε υπάρχει ένα ακόμα πρόβλημα.
Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι το ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε συγγνώμη από τον Δ. Παπαχρήστο για την μεταχείριση που είχε. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι έπρεπε να ζητήσει περίπου άλλες 120 συγγνώμες , όσες και οι αναίτιες προσαγωγές που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα στα Εξάρχεια και που δεν έλαβαν την ανάλογη δημοσιότητα λόγω του ότι δεν τις υπέστησαν εξίσου γνωστά άτομα. Είναι απαράδεκτο να λειτουργεί η πολιτεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά και εξίσου απαράδεχτη είναι η υποκριτική στάση που κράτησαν απέναντι σε αυτό τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Επίσης είναι αδιανόητο ο κ. Χρυσοχοϊδης από την μια να δηλώνει ότι “υπάρχει πρόβλημα με την συμπεριφορά της αστυνομίας που δεν μπορεί να ελέγξει” και από την άλλη να εγκαθιστά τέτοιο αριθμό αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή των Εξαρχείων. Η αντίφαση είναι παραπάνω από εμφανής.
Κλείνοντας είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κρατική καταστολή και η περιστολή των δικαιωμάτων των πολιτών, που περιγράφεται παραπάνω, δεν μπορεί παρά να ενταθεί (έως και να «δικαιολογηθεί» από σημαντική μερίδα της ελληνικής κοινωνίας) από περιστατικά όπως η δολοφονική επίθεση που έγινε το βράδυ της Τρίτης 27 Οκτωβρίου στο αστυνομικό τμήμα της Αγ. Παρασκευής και που είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό 6 αστυνομικών και ενός πολίτη που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο αστυνομικό τμήμα. Οι δύο από τους αστυνομικούς νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Τέτοιου είδους επιθέσεις ενάντια στην ανθρώπινη ζωή αποτελούν πλήγμα στην δημοκρατία και όποιος πλήττει την δημοκρατία είναι αδιαμφισβήτητα εχθρός της αριστεράς που εμείς πρεσβεύουμε. Οργανώσεις που επιλέγουν να δράσουν με τέτοιο τρόπο δεν μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται ούτε σαν αριστερές ούτε σαν επαναστατικές. Εκτός από την ουσία του πράγματος που περιγράφεται παραπάνω, τέτοιες πρακτικές έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι οδηγούν με γεωμετρική ακρίβεια στην λήψη πιο σκληρών μέτρων κρατικής καταστολής που θα αντιμετωπίσουν στην συνέχεια οι πολίτες, οι οποίοι καλούνται να ανεχτούν την περαιτέρω καταπάτηση των δικαιωμάτων τους στο όνομα της «ασφάλειας». Η αριστερά δεν θα μπορούσε ποτέ να ανεχτεί κάτι τέτοιο, οπότε για έναν ακόμα λόγο αυτοί οι άνθρωποι θα μας βρουν απέναντί τους.

023177_0910121812

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s