«Δίωξη κατά της ελευθερίας της έκφρασης»


Για δίωξη κατά της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης κάνουν λόγο οι αντιπρυτάνεις του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, κ.Σπαθής και κ.Πολύζος, σχολιάζοντας στο tvxs την ποινική δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία κατά των ιδίων και του πρύτανη, κ.Μουτζούρη. Οι τρεις πανεπιστημιακοί διώκονται για παράβαση καθήκοντος, με την κατηγορία ότι η ιστοσελίδα του ελληνικού Indymedia (athens.indymedia.org) φιλοξενείται σε server του Πολυτεχνείου. 

Η άσκηση της ποινικής δίωξης έπεσε σαν βόμβα στο ΕΜΠ. Ο λόγος είναι ότι η ιστοσελίδα του Indymedia είναι κάθε άλλο παρά «χθεσινή», καθώς φιλοξενείται στον server του Πολυτεχνείου εδώ και πάνω από δέκα χρόνια! Γιατί, λοιπόν, ασκήθηκε τώρα η ποινική δίωξη; «Φαίνεται ότι οι επερωτήσεις στη Βουλή που κατατέθηκαν από το ΛΑΟΣ οδήγησαν τη δικαιοσύνη να προσπαθεί αυτή τη στιγμή να ανακαλύψει προβλήματα εκεί όπου δεν υπάρχουν», εξηγεί στο tvxs ο κ.Πολύζος.

Πράγματι, η εν λόγω ποινική δίωξη αποτελεί την κατάληξη μιας προκαταρκτικής εξέτασης που ξεκίνησε ήδη από το καλοκαίρι, με βάση το σκεπτικό ότι η ιστοσελίδα του Indymedia δεν μπορεί να φιλοξενείται σε server του πανεπιστημιακού ιδρύματος, αφού «δεν αποτελεί εκπαιδευτική ή ερευνητική δραστηριότητα». Πριν από τις εκλογές, μάλιστα, το ΛΑΟΣ είχε καταθέσει σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή, ζητώντας να κλείσει η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, αποδίδοντάς την σε άτομα του «αντιεξουσιαστικού» χώρου.

Παράλληλα, ο ΟΤΕ επέδωσε το καλοκαίρι εξώδικο στο Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας ζητώντας να χρησιμοποιούνται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς οι οπτικές ίνες που ο ΟΤΕ προσφέρει στα πανεπιστήμια. «Ο ΟΤΕ επικαλέσθηκε τη σχετική σύμβαση που έχει υπογράψει με το πανεπιστήμιο, ωστόσο, η σύμβαση αυτή αναφέρει ότι απαγορεύεται η χρήση των ινών για εμπορικούς σκοπούς, όχι ότι απαγορεύεται η χρήση τους για την προβολή απόψεων με τις οποίες… δε συμφωνούμε! Τότε ξεκίνησε μια εισαγγελική έρευνα η οποία κατέληξε στη σημερινή μας δίωξη για παράβαση καθήκοντος», εξηγεί ο κ.Σπαθής.

«Περιορισμός της ελευθερίας του λόγου»

«Όταν υπάρχουν σε ιστοσελίδες σκέψεις και απόψεις – όσο και αν δε συμφωνούμε μαζί τους – δεν έχουμε δικαίωμα να απαγορεύσουμε να εκφράζονται αυτές, διότι τότε θα πρόκειται για περιορισμό της ελευθερίας του λόγου», σχολιάζει ο κ.Πολύζος. «Θεωρούμε ότι το διαδίκτυο είναι ένας χώρος ενημέρωσης και πληροφόρησης όπου όλοι έχουν πρόσβαση, και αυτό είναι ακόμα πιο έντονο στους πανεπιστημιακούς χώρους. Indymedia υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και ακόμα και όταν εμφανίζονται σε αυτά αναρτήσεις με τις οποίες δε συμφωνούμε, δεν έχουμε αυτομάτως το δικαίωμα να παραβιάσουμε την ελευθερία του λόγου, απαγορεύοντας την εν λόγω ιστοσελίδα», συνεχίζει.

«Ως πανεπιστημιακό ίδρυμα παρέχουμε στους φοιτητές μας τη δυνατότητα να φιλοξενούν ιστοσελίδες στο server του πανεπιστημίου, στις οποίες εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους», σχολιάζει ο κ.Σπαθής. «Δεν έχουμε το δικαίωμα να ‘αξιολογούμε’ τις απόψεις, ώστε να διαλέξουμε ποιες ιστοσελίδες θα αναρτηθούν, διότι αυτό θα ισοδυναμούσε με ‘προληπτική λογοκρισία’», καταλήγει. «Στο server του Πολυτεχνείου φιλοξενούνται ιστοσελίδες με πολιτικές απόψεις που εκφράζονται ελεύθερα από διάφορες φοιτητικές παρατάξεις. Δεν είναι δυνατόν να απαγορεύουμε τις ιστοσελίδες με τις οποίες πιθανόν διαφωνούμε», προσθέτει ο κ.Πολύζος.

«Άλλωστε, αν διαπράττεται κάποιο ποινικό αδίκημα ή ηλεκρονικό έγκλημα μέσω οποιασδήποτε ιστοσελίδας, οι αρχές έχουν δικαίωμα να επέμβουν για τη δίωξη του εν λόγω εγκλήματος κατά τρόπο ειδικό και συγκεκριμένο», εξηγεί ο κ.Σπαθής. Αντιθέτως, είναι εύκολα αντιληπτό ότι η απαγόρευση ιστοσελίδων για γενικόλογες αιτίες – όπως το ότι ανήκουν σε συγκεκριμένο «χώρο» ή εκφράζουν ορισμένου τύπου «απόψεις» – θα μπορούσε να οδηγήσει «στην επιλεκτική λογοκρισία εκ μέρους των πρυτανικών αρχών! Και η επιβολή καταστάσεων ανήκει σίγουρα στο παρελθόν», καταλήγει ο κ.Σπαθής.

Ανακοίνωση των πρυτανικών Αρχών του ΕΜΠ

Οι πρυτανικές Αρχές του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, με ανακοίνωσή τους, σχετικά με την ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον τους για τη λειτουργία της ιστοσελίδας INDYMEDIA, από το δίκτυο του Ιδρύματος, αναφέρουν ότι:

«Το Πολυτεχνείο για μια ακόμη φορά βρίσκεται στο επίκεντρο συντονισμένων επιθέσεων για τις θέσεις που εκφράζει και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το χρέος του απέναντι στην υπέρτατη αρχή της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Αυτή τη φορά η αφορμή δόθηκε απο επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Οι ερωτήσεις αυτές ενεργοποίησαν σειρά παρεμβάσεων αρχικά απο την ΟΤΕ Α.Ε. Οι οποίες στη συνέχεια κατέληξαν στη σημερινή ποινική δίωξη των πρυτανικών αρχών από την εισαγγελική αρχή που διεξήγαγε προανακριτικό έλεγχο για παράβαση καθήκοντος και παρότρυνση υφισταμένων σε ανοχή».

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «το Πολυτεχνείο, ως εκπαιδευτικό και ερευνητικό ίδρυμα, επιφυλάσσει αποκλειστικά σε αυτό, όπως κάνουν και όλα τα άλλα ΑΕΙ, την κρίση για το τι συνιστά τους «εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς» και το πώς αυτό συνδέεται όχι μόνο με την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, αλλά και την καταγραφή τους. Δεν προβαίνει σε ενέργειες προληπτικής ή κατασταλτικής λογοκρισίας ανεξάρτητα από το ιδεολογικό και πολιτικό χάσμα που μπορεί να το χωρίζει από τις απόψεις που εκφράζονται».

Η υπουργός Παιδείας στηρίζει τους πρυτάνεις

Τη στήριξή της στους πρυτάνεις του ΕΜΠ εξέφρασε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, τονίζοντας ότι «η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης είναι πάνω από όλα». Η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «δεν θα κρίνει τη Δικαιοσύνη» και επισήμανε «ότι οι Πρυτανικές Αρχές απαντούν με επάρκεια και θέτουν τα ζητήματα στη σωστή τους βάση».

«Ζούμε σε μια ελεύθερη κοινωνία. Αλίμονο αν βάλουμε μπροστά το θέμα του φόβου. Νομίζω ότι πάνω από όλα είναι η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης», σημείωσε η κ. Διαμαντοπούλου.

Πρυτάνεις απειλούν με παραίτηση – Καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στη στοχοποίηση του πανεπιστημίου εκ μέρους της δικαιοσύνης και στην ποινικοποίηση της ακαδημαϊκής ζωής, πρυτάνεις από πανεπιστημιακά ιδρύματα ολόκληρης της χώρας απειλούν να υποβάλουν την παραίτησή τους, αν συνεχισθεί η δίωξη του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων του ΕΜΠ.

Την ίδια στιγμή, με ανακοίνωσή της η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την ποινική δίωξη, χαρακτηρίζοντάς την ως «ωμή παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών, εναντίον των πρυτανικών αρχών του ΕΜΠ, ως υπευθύνων για τις ιδέες, τις απόψεις και την πληροφόρηση που διακινούνται μέσω του δικτυακού τόπου του ΕΜΠ από την ιστοσελίδα του Athens Indymedia».

H Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει σχολιάζοντας ότι «η δίωξη αυτή – που ξεκίνησε μετά από ερωτήσεις των βουλευτών του ΛΑΟΣ Κυριάκου Βελόπουλου και Ηλία Πολατίδη – αποτελεί πολιτική δίωξη εναντίον των πρυτανικών αρχών για την εμμονή τους να υπερασπίζονται το πανεπιστημιακό άσυλο και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Η ενόχληση από τη διάδοση ιδεών και απόψεων, που δεν συνάδουν με τις κατεστημένες αντιλήψεις, δεν μποροεί να αποτελεί το πρόσχημα για την υλοποίηση προληπτικής λογοκρισίας και καταστολής, προσαρμοσμένης στις υποδείξεις και στην κυρίαρχη ιδεολογία ακραίων πολιτικών κομμάτων».

Στις γενικές συνελεύσεις φοιτητών, των σχολών Χημικών Μηχανικών, Μεταλλειολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ψηφίστηκαν κείμενα υποστήριξης, συμφωνώντας στην εκπομπή του athens.indymedia μέσα από το ΕΜΠ και το άσυλο, θωρακίζοντας έτσι την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών μέσα από αυτό.

Πηγή : TVXS

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s