Πορτογαλία: Η “Απελπισμένη Γενιά” πλημμυρίζει τους δρόμους


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΡΝΟΥ

Πηγή:http://bournous.blogspot.com/

Δημοσιεύθηκε: ΑΥΓΗ ,REDnotebook

Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι, επισφαλώς εργαζόμενοι και άνεργοι, πλημμύρισαν τους δρόμους της Λισσαβώνας και του Πόρτο το Σάββατο 12 Μαρτίου, διαδηλώνοντας εναντίον της γενικευμένης επισφάλειας στην εργασία και τη ζωή τους και διεκδικώντας αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες. Αυτοαποκαλούνται “geração à rasca” (η απελπισμένη γενιά).

Οι διαδηλώσεις αυτές ήταν πρωτοφανείς, όχι μόνο λόγω του μεγέθους τους (200.000 στη Λισσαβώνα και 80.000 στο Πόρτο!), αλλά και λόγω του τρόπου οργάνωσής τους: Προκλήθηκαν μέσα από το κάλεσμα τεσσάρων νέων ανθρώπων στο Facebook, για τη διοργάνωση μιας ειρηνικής διαμαρτυρίας της νεολαίας με μοναδικό σύνθημα “Basta!” (Αρκετά/Φτάνει!). Ήταν μια τεράστια κινητοποίηση, διοργανωμένη από πολιτικά ανένταχτους ανθρώπους, που απλώς θέλησαν να εκφράσουν την απογοήτευση και την οργή τους για τα όσα συμβαίνουν στην πολιτική σκηνή και την οικονομία της χώρας, καθώς και την αλληλεγγύη τους προς τους διπλανούς τους στη δουλειά και το πανεπιστήμιό τους, αυτούς, που, όπως τραγούδησε πρόσφατα το πολιτικοποιημένο πορτογαλικό συγκρότημα Deolinda, αναρωτιούνται “τι χώρα είναι αυτή, που για να γίνεις σκλάβος, πρέπει να σπουδάσεις”.

Παρ’ ότι η κινητοποίηση δεν πήρε πολιτική απόχρωση από τους διοργανωτές, οι ίδιοι προσκάλεσαν κάθε κόμμα, πολιτικό χώρο και βουλευτή που συμφωνεί με τις διεκδικήσεις τους να παραστεί στις διαδηλώσεις, μια και οι ίδιοι αναγνώρισαν ότι η διαμαρτυρία τους εμπεριείχε και εξέπεμπε πολιτικά μηνύματα.

Ο πορτογαλικός λαός εμφανίζεται εξοργισμένος με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και θέλησαν για πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό, να εκφράσουν αυτή τους την οργή τόσο μαζικά και δυναμικά.

Οι “Financial Times” μίλησε για “κραυγή της πορτογαλικής απελπισμένης γενιάς”, ενώ η ισπανική “El Mundo” έγραψε ότι η “Επανάσταση της Επισφάλειας” κατέλαβε τους δρόμους της χώρας.

Ακόμη και πριν τη διεξαγωγή των μαζικότατων διαδηλώσεων, η κινητοποίηση αυτή είχε ήδη πετύχει κάτι εξαιρετικά σημαντικό: να αναδείξει σε κεντρικό ζήτημα της δημόσιας ατζέντας και του πολιτικού διαλόγου την επισφαλή εργασία και ζωή των νέων, που σήμερα αποτελεί το κεντρικό κοινωνικό ζήτημα στην Πορτογαλία όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Βίντεο από τις κινητοποιήσεις του Σαββάτου:

1) Από το πόρταλ του Μπλόκο της Αριστεράς:

http://www.esquerda.net/videos/protesto-gera%C3%A7%C3%A3o-%C3%A0-rasca

2) Από την Πορτογαλική Κρατική Τηλεόραση: http://www.rtp.pt/noticias/?t=Geracao-a-rasca-encheu-varias-cidades-do-pais.rtp&headline=20&visual=9&article=423893&tm=8

3) Το νέο τραγούδι των Deolinda “Parva Que Sou” http://www.deolinda.com.pt/, που ξεσήκωσε χιλιάδες νέους επισφαλώς εργαζόμενους με τους στίχους του (αρκεί ένα ψάξιμο στο youtube: εκατοντάδες ερασιτεχνικά βίντεο του τραγουδιού, με εκατομμύρια views και χιλιάδες σχόλια).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s