Ανακοίνωση ΣΥΣπείρωσης Πανεπιστημιακών για τις απολύσεις πανεπιστημιακών‏


Ανακοίνωση Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών
Και απολύσεις πανεπιστημιακών…

Πρόσφατα (από 6 έως 19 Απριλίου, βλ.http://ypepth.opengov.gr/panaretos/) ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Πανάρετος ανακάλεσε τον διορισμό τριών μελών ΔΕΠ, μετά από «έλεγχο νομιμότητας» της Πρυτανικής Πράξης διορισμού τους (στα πανεπιστήμια Αθηνών, Ιωαννίνων και το Ε. Μ. Πολυτεχνείο). Στην ίδια ιστοσελίδα υπάρχει επίσης και πλήθος από ακυρώσεις διορισμών ή εξελίξεων που αφορούν τα ΤΕΙ.

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών θεωρεί τις ενέργειες αυτές απαράδεκτες για τους εξής λόγους (με αύξουσα σειρά σημαντικότητας):

· Η νομική τους στήριξη είναι αμφίβολη, αφού γίνεται εμφανής κατάχρηση των προθεσμιών της υπουργικής παρέμβασης, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται ανοιχτά το δικαίωμα της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου (ήδη, κάποιοι συνάδελφοι παραιτήθηκαν από τις προηγούμενες θέσεις τους, μετακόμισαν σε άλλη πόλη, εντάχτηκαν στα προγράμματα των ιδρυμάτων όπου διορίστηκαν και διδάσκουν σε αυτά).

· Ο χρόνος που επέλεξε το Υπουργείο για να κάνει αυτές τις απολύσεις, μέσα στη μέση του εαρινού εξαμήνου, κάτι που διαταράσσει την ακαδημαϊκή λειτουργία, δείχνει ότι η ομαλή λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν απασχολεί το Υπουργείο (εκτός αν προσφέρεται για επικοινωνιακή εκμετάλλευση).

Οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν σημαντικές δημοκρατικές και ακαδημαϊκές αξίες:απόλυση δημόσιου λειτουργού χωρίς να του καταμαρτυρείται παράπτωμα, κατάλυση της πανεπιστημιακής αυτοτέλειας. Έρχονται να προστεθούν στο διωγμό των νέων επιστημόνων, που είναι οι πρώτοι που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική κατεδάφισης του πανεπιστημίου (μείωση στο 1/5 -και λιγότερο- των πανεπιστημιακών, απόλυση των συμβασιούχων διδασκόντων, πάγωμα των αδιόριστων εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, κτλ.). Επιπλέον, όλα δείχνουν ότι οι συγκεκριμένες απολύσεις γίνονται επιλεκτικά και με παρεμβάσεις διαφόρων κυκλωμάτων, οδηγώντας προς ένα καθεστώς απόλυτης ευνοιοκρατίας.

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών

·Ζητάει από το Υπουργείο να ανακαλέσει τις τέσσερις αυτές απολύσεις.

·Καλεί την ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ να επιλέξει ανάμεσα στις αγαστές σχέσεις με το Υπουργείο και την υπεράσπιση συναδέλφων και ακαδημαϊκών αξιών.

·Ζητάει από τα ακαδημαϊκά όργανα, ιδίως των εμπλεκομένων ιδρυμάτων αλλά όχι μόνο, να τοποθετηθούν πάνω στις ενέργειες αυτές του Υπουργείου.

·Ζητάει από τους πρυτάνεις των ενεχομένων ιδρυμάτων να πάρουν τα απαραίτητα προσωρινά μέτρα για την προστασία των απολυομένων συναδέλφων.

·Καλεί το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας να αντισταθεί στις αναιτιολόγητες και αυθαίρετες απολύσεις με κάθε πρόσφορο μέσο.

Αθήνα, 27 -5-2011

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s