Αγανακτισμένοι εναντίον Μεσοπρόθεσμου


Της Δάφνης Σφέτσα,

Για 14η συνεχόμενη μέρα πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε χθες το απόγευμα στο Σύνταγμα φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα στην Αμαλίας και με συζητήσεις – συνελεύσεις στην πλατεία. Εξάλλου, έπειτα από την πρωτοφανή επιτυχία της προχθεσινής συζήτησης για το χρέος, η λαϊκή συνέλευση και οι ομάδες εργασίας που έχουν συγκροτηθεί οργανώνουν ήδη τις επόμενες δράσεις τους.

Κατάμεστο το Σύνταγμα στην προχθεσινή συζήτηση για το χρέος

Χθες η καθ’ ύλην αρμόδια ομάδα προετοιμασίας, που έχει ονομαστεί «Ημέρας χρέους», συνεδρίασε πάλι με αντικείμενο την προετοιμασία νέας εκδήλωσης για το χρέος και ευρύτερα την οικονομία, ενώ σχεδιάζει και την οργάνωση «Ημέρας Συντάγματος και άμεσης δημοκρατίας». Στη χθεσινή συνέλευση το επίκεντρο ήταν η προετοιμασία των επόμενων σημαντικών ραντεβού: της γενικής απεργίας στις 15 Ιουνίου και της κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Τη Δευτέρα το απόγευμα πάντως η εμπειρία της εκδήλωσης – συζήτησης ήταν μοναδική. Όχι μόνο γιατί οι εισηγητές ανέπτυξαν με σοβαρά επιχειρήματα ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος για έξοδο από την κρίση προς όφελος της κοινωνίας. Τα εντυπωσιακά στοιχεία ήταν η μαζικότητα, η διάθεση συμμετοχής με ερωτήσεις και τοποθετήσεις, ο σεβασμός στους συνομιλητές.

Οι νεότεροι ήταν καθισμένοι σταυροπόδι ενώ η ομάδα προετοιμασίας είχε φροντίσει να ορίσει χώρους για να κάθεται ο κόσμος εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα διαδρόμους ώστε να εξυπηρετούνται οι περαστικοί. Η συζήτηση ακουγόταν καθαρά στα μεγάφωνα σε όλη την -κατάμεστη- πλατεία, αλλά και στους “πάνω”, τους συγκεντρωμένους μπροστά από τη Βουλή.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν πρότυπη: Όπως και στη συνέλευση, μοιράστηκαν χαρτάκια με νούμερα και ακολούθησε κλήρωση. Η συζήτηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 μ.μ. όπως ήταν προγραμματισμένη και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα! Κατά τη διάρκεια μάλιστα ο συγκεντρωμένος κόσμος στην πλατεία αυξανόταν.

Έπειτα από τις σύντομες εισηγήσεις των ομιλητών, που κράτησαν, όπως είχε αποφασιστεί στην ομάδα προετοιμασίας, για 14 λεπτά, ακολούθησαν ερωτήσεις. Οι απαντήσεις δεν έπρεπε να ξεπερνούν τα τρία λεπτά. Οι αυστηροί κανόνες τηρήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης κι έτσι είχαν τη δυνατότητα να πάρουν τον λόγο δεκάδες συγκεντρωμένοι.

Ο Αλέξανδρος, ο συντονιστής της συζήτησης, που επίσης “προέκυψε” μέσα από κλήρωση, δήλωσε αρχικά πως τη θέση της αγανάκτησης έχει πάρει η αποφασιστικότητα. Πολλοί από τους συμμετέχοντες ευχαρίστησαν τους εισηγητές και τη συνέλευση για τη δυνατότητα που τους δίνουν να ακούσουν διαφορετικές απόψεις και να καταλάβουν καλύτερα τι συμβαίνει.

Οι ερωτήσεις κάλυψαν όλα τα θέματα, ενώ, όπως είναι λογικό, έντονα έμπαινε το ερώτημα τι μπορούμε να κάνουμε άμεσα για να ξεφύγουμε από τη χρεωκοπία της κοινωνίας.

 

Μεστή συζήτηση με πολλά σημεία σύγκλισης των απόψεων

Παρότι οι απόψεις των εισηγητών για το ζήτημα του χρέους είναι διαφορετικές, η προχθεσινή συζήτηση ανέδειξε αρκετά σημεία σύγκλισης. Όπως αποκάλυψε μάλιστα σε μια απάντησή του, ο Γ. Κατρούγκαλος μαζί με τον Ε. Τσακαλώτο καταμετρούσαν τα σημεία συμφωνίας! Ο Γ. Βαρουφάκης και ο Δ. Καζάκης μερικές στιγμές ξέφυγαν από τη “γραμμή” ψυχραιμίας των διοργανωτών και εξέφρασαν με μεγαλύτερη ένταση τη μεταξύ τους διαφωνία, με αποτέλεσμα ο συντονιστής να τους «επαναφέρει στην τάξη».

Στην ουσία των απόψεων ο οικονομολόγος Δ. Καζάκης στάθηκε στην ανάγκη εξόδου από το ευρώ, ο Γ. Βαρουφάκης, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, επεσήμανε τη σημασία ευρωπαϊκών απαντήσεων για να ελαχιστοποιηθούν τα θύματα της κρίσης, ενώ ο Γ. Κατρούγκαλος, καθηγητής Συνταγματικού, ΔΠΘ, ανέδειξε την αντισυνταγματικότητα της δανειακής σύμβασης. Ο Ε. Τσακαλώτος, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, επεσήμανε ότι το σημαντικότερο είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη και ο κοινός αγώνας των εργαζομένων της Ευρώπης.

Ενδεικτικά ήταν τα όσα κατέθεσαν οι εισηγητές στο τρίλεπτο κλείσιμό τους.

Προτεραιότητα στην πολιτική σε σχέση με τη νομική διάσταση των θεμάτων έδωσε ο Γ. Κατρούγκαλος. Είπε πως το χρέος είναι αδύνατο να αποπληρωθεί: “Θα αναδιαρθρωθεί είτε με τους όρους των τραπεζών είτε με βάση τις ανάγκες του λαού” προσθέτοντας ότι η διαγραφή μεγάλου μέρους του είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη: “Χρειάζεται νέα παραγωγική βάση και νέο ηθικό και πολιτικό όραμα”.

Δήλωσε δε την αισιοδοξία του από όσα συμβαίνουν στις πλατείες και από τη μαζική συμμετοχή του κόσμου: “Αυτό που μας χρειάζεται δεν είναι ηγέτης σοφός, αλλά λαός σοφός” κατέληξε.

Με την κρίση του ’29 σύγκρινε ο Γ. Βαρουφάκης τη σημερινή κρίση λέγοντας ότι και οι δύο είναι “κρίσεις με Κ κεφαλαίο. Αλλάζουν τον κόσμο”. Έτσι υποστήριξε ότι είναι ανοιχτό και σήμερα αν από την κρίση εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού ή μια νέα κοινωνία, ενώ τόνισε ότι πρέπει να “είμαστε στοχοπροσηλωμένοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.

Νωρίτερα είχε αναπτύξει τις κατατεθειμένες απόψεις του για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, τόνισε ότι “δεν πρέπει να πάρουμε άλλα δάνεια” και ότι το χρέος και οι τόκοι δεν γίνεται να αποπληρωθούν, ενώ υποστήριξε τη διαγραφή μέρους του ευρωπαϊκού χρέους.

Ο Δ. Καζάκης είπε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα υπό κατοχή και θύμισε τη ναζιστική κατοχή: “Και τότε υπήρχαν κάποιοι που έλεγαν να πάμε μπροστά στην ενωμένη Ευρώπη”. Περιέγραψε τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, προβλέποντας στάση πληρωμών από το Δημόσιο, μετατροπή των αποταμιεύσεων – καταθέσεων στις τράπεζες σε απλές λογιστικές εγγραφές, επιβολή από τους ισχυρούς της Ευρώπης κατοχικού νομίσματος, σκληρού ευρώ για το εξωτερικό και μαλακού για το εσωτερικό και ερήμωση του τόπου.

Ο Ε. Τσακαλώτος στάθηκε στα αξιακά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η απάντηση των εργαζόμενων. Υποστήριξε ότι «η εθνική στρατηγική δεν πάει πουθενά» καθώς βασίζεται στην άποψη ότι προοδευτικές ή και σοσιαλιστικές λύσεις έρχονται “άμα πάρεις την κυβέρνηση και βάλεις τους δικούς σου να λύσουν τα προβλήματα”.

Συμπλήρωσε: “Χωρίς συμμετοχή δεν μπορείς να αλλάξεις τα δεδομένα” και παρότρυνε: “Αλληλεγγύη τώρα! Ήδη συμβαίνουν πολύ σημαντικά πράγματα, από το κοινωνικό φαρμακείο στο Κιλκίς, μέχρι το κοινωνικό ιατρείο της Πρέβεζας, δημιουργούνται παραδείγματα της κοινωνίας όπως τη θέλουμε και τη φανταζόμαστε, με κοινωνική οικονομία”. Νωρίτερα είχε τονίσει πως η παραδοχή ότι το χρέος είναι ταξικό πρέπει να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πληρώσουν αυτοί που το δημιούργησαν, ενώ απέρριψε κάθε αντίληψη περί ανταγωνιστικότητας μεταξύ των εθνικών οικονομιών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s