ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΙΣ 24/11


Την  Πέμπτη 24/11 συνεδρίασε το ΔΣ του φοιτητικού μας συλλόγου, με στόχο να ορίσει αντιπροσώπους του συλλόγου στις διάφορες επιτροπές του Τμήματος Βιολογίας. Μέχρι πέρυσι υπήρχε κατάλληλη συνεννόηση του ΔΣ με το Τμήμα ώστε να υπάρχουν 4 θέσεις φοιτητών σε κάθε επιτροπή, οι οποίες κατανέμονταν ως εξής: σε κάθε πολιτική δύναμη που συμμετείχε στο ΔΣ, αντιστοιχούσε μία θέση σε μία προσπάθεια τόσο να υπάρχει πολυφωνία, όσο και να επιτυγχάνεται η όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση, αλλά και έλεγχος των όσων λέγονται και πράττονται. Φέτος όμως υπάρχουν δύο νέα δεδομένα. Αφενός οι δυνάμεις που συμμετέχουν στο ΔΣ είναι πέντε και αφετέρου δεν κατέστη δυνατό να υπάρχουν 5 θέσεις φοιτητών σε όλες τις επιτροπές.

  Μία από τις σημαντικότερες επιτροπές, είναι αυτή του Προγράμματος Σπουδών, η οποία όμως έχει 4 μόνο θέσεις αντιπροσώπων φοιτητών, συνεπώς μία από τις 5 δυνάμεις δεν θα μπορούσε να συμμετέχει (με το σκεπτικό που παραθέτουμε παραπάνω). Κατά την συζήτηση που άνοιξε λοιπόν σε σχέση με το ποιός πολιτικός χώρος θα αποκλειστεί, η ΔΑΠ –όπως είναι φυσικό- τοποθετήθηκε λέγοντας ότι όντας η πρώτη σε ποσοστά δύναμη στο Βιολογικό όφειλε να είναι στην εν λόγω επιτροπή, ενώ θα έπρεπε να αποκλειστεί να ΑΝ.Α.ΠΝΟΗ Βιολογικού, καθώς είναι η τελευταία σε ποσοστά δύναμη από αυτές που συμμετέχουν στο ΔΣ. Από την μεριά μας αναγνωρίσαμε το γεγονός ότι οι συνάδελφοι της ΔΑΠ έχουν κάθε δικαίωμα να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, όμως υποστηρίξαμε ότι το σχήμα μας έχει αδιαμφισβήτητα θέση στην εν λόγω επιτροπή βασιζόμενοι σε δύο επιχειρήματα:

  1. Την εμπειρία που έχει συσσωρεύσει αλλά και την αποτελεσματική δουλεία που έχει καταβάλει στο μέτρο του δυνατού, από την συστηματική παρουσία και συμμετοχή μας στα όργανα συνδιοίκησης συνολικά, αλλά και στην εν λόγω επιτροπή συγκεκριμένα.
  2. Το τι λέγεται σε μία επιτροπή δεν είναι κενό πολιτικού περιεχομένου. Ειδικά μάλιστα σε μια επιτροπή σαν αυτή όπου κρίνονται αρκετά σε σχέση τόσο με την ποιότητα των σπουδών μας, όσο και με την δυνατότητα κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων στην συνέχεια. Όταν σε αυτά συνυπολογίσουμε την παρούσα συγκυρία, που με βάση τον Νόμο Διαμαντοπούλου το Τμήμα καταργείται και υφίσταται μόνο σαν πρόγραμμα σπουδών, το θέμα σοβαρεύει αρκετά.

Σαν συμπέρασμα του τελευταίου επιχειρήματος, της θέσης μας ότι η ΔΑΠ αποτελεί εμπόδιο στα συμφέροντα των φοιτητών και αυριανών εργαζομένων και της ανάλυσής μας ότι εδώ κι πολλά χρόνια στον σύλλογό μας πλειοψηφία είναι η αριστερά, καταλήξαμε λέγοντας ότι η ΔΑΠ είναι αυτή που θα έπρεπε να αποκλειστεί και καλέσαμε τις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις να στηρίξουν αυτή τη θέση. Στην στάση μας αυτή βρήκαμε συμμάχους τους συναδέλφους της ΕΑΑΚ, που ήδη είχαν τοποθετηθεί σε μία παρόμοια λογική. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τα μέλη του ΜΑΣ. Η αντιπρόσωπος του ΜΑΣ στο ΔΣ το μόνο που είχε να δηλώσει ήταν πως αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να είναι οι ίδιοι στην επιτροπή και από εκεί και πέρα δεν θα πάρουν θέση καθώς για αυτούς όποιος άλλος και να συμμετέχει είναι το ίδιο. Δεν παρέλειψε να σημειώσει μάλιστα ότι έχουν μέτωπο απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους. Σαν αποτέλεσμα αυτού κ αφού το ΔΣ δεν μπορούσε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία, αναγκαστήκαμε να υπαναχωρήσουμε της πρότασής μας. Διότι θεωρήσαμε αναντίστοιχο με τον συσχετισμό δύναμης μέσα στην σχολή μας το να διεκδικούμε την ίδια θέση με την πρώτη δύναμη του συλλόγου μας, χωρίς να έχουμε την υποστήριξη των όλων υπόλοιπων αριστερών δυνάμεων.

Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε στους συναδέλφους του ΜΑΣ, είναι ότι στην προσπάθειά τους να ορθώσουν τείχη, διαχωριστικές γραμμές και να διατηρήσουν «αμόλυντη» την γραμμή τους, στην ουσία καταλήγουν να κρατάνε ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε δυνάμεις που μοιράζονται κοινούς στόχους και οράματα, και σε αυτές που αποτελούν τον στρατηγικό τους εχθρό. Και αυτό όπως αποδεικνύεται μπορεί (είναι μάλλον βέβαιο) να οδηγήσει σε αντιδραστικά αποτελέσματα. Ειλικρινά λυπούμαστε. Λυπούμαστε γιατί αυτή η λογική εκτός από ανιστόρητη είναι και επικίνδυνη, κατώτερη των περιστάσεων και θνησιγενής τόσο για το φοιτητικό όσο και για το εργατικό κίνημα. Σήμερα κόστισε μία θέση της αριστεράς σε μία επιτροπή, την οποία κάλυψε η ΔΑΠ, αύριο; Από την μεριά της ΑΡΕΝ, μπαίνει με ξεκάθαρο τρόπο ότι θα επικρατήσουμε Η ΕΜΕΙΣ Η ΑΥΤΟΙ και στο «εμείς», βάζουμε τον κόσμο της εργασίας και της νεολαίας σε συνδυασμό με το σύνολο των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων που παλεύουν για τα δικαιώματα αυτού του κόσμου. Στις υπάρχουσες συνθήκες όταν μια δύναμη της αριστεράς δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση και «κρατάει ίσες αποστάσεις», δυστυχώς καταλήγει να παίζει το παιχνίδι των κυρίαρχων. Και οι συνέπειες θα είναι  βαρύτατες τόσο για τους φοιτητές-τριες, όσο και για τους εργαζόμενους, λόγω της συνολικής στάσης του χώρου στον οποίο πρόσκεισθε, συνάδελφοι του ΜΑΣ-ΚΝΕ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s