Eπιχείρηση «Προκρούστης» κατά πανεπιστημιακών…


Οι 400 πιστώσεις που δήθεν μετά κόπου και βασάνων η υπουργός Παι­δείας είχε εξασφαλίσει για την τρι­τοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τη σχετική της εξαγγελία στη Βουλή στις 23.08.11, αποδείχθηκε πως δεν ήταν παρά ένα φθηνό καρότο για την ευκολότερη ψήφιση του πολύκροτου νομοσχεδίου της την αμέσως επόμενη ημέρα

Μετά τους συνεχείς θριάμβους -την κατάργηση των υποτροφιών του ΙΚΥ, τον νόμο 4009 Άννας-Αδώνιδος για την ισοπέδωση του δημόσιου πα­νεπιστημίου, το επικείμενο λουκέτο στον ΟΕΔΒ και το πολύμηνο σίριαλ με τα άφαντα σχολικά βιβλία που θα φτά­σουν στους μαθητές καλό… Γενάρη, την εξαφάνιση των συμβασιούχων δι­δασκόντων από τα ανώτατα εκπαιδευ­τικά ιδρύματα – το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει ακάθεκτο να βγάζει λαγούς από το καπέλο.

Μοιράζει 44 εκατ. ευρώ στα ιδιω­τικά ΙΕΚ με τη μορφή κουπονιών φοί­τησης αντιγράφοντας το δοκιμασμένα ισοπεδωτικό νεοφιλελεύθερο δόγμα Φρίντμαν και ανοίγει τα χαρτιά του σχετικά με το μέλλον των πανεπιστη­μίων και ΤΕΙ.

Οι 400 πιστώσεις που δήθεν μετά κόπου και βασάνων η υπουργός Παι­δείας είχε εξασφαλίσει για την τρι­τοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τη σχετική της εξαγγελία στη Βουλή στις 23.08.11, αποδείχθηκε πως δεν ήταν παρά ένα φθηνό καρότο για την ευκολότερη ψήφιση του πολύκροτου νομοσχεδίου της την αμέσως επόμενη ημέρα. Και αυτό διότι, σε αγαστή συ­νεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, φρόντισε να ακυρώ­σει τους διορισμούς 400 νέων εκλεγ­μένων πανεπιστημιακών και επιστη­μονικού προσωπικού στα πανεπιστή­μια και τα ΤΕΙ. Έτσι το 2011 θα είναι το μοναδικό στην ιστορία της ανώτατης εκπαί­δευσης χωρίς νέους διδάσκοντες, την ώρα που οι ελλείψεις σε διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό διογκώνονται καθημερινά.

Συγχωνεύσεις

Η σιδηρά κυρία της Αριστείας (η last but not least του ήδη θρυλικού, μολονό­τι νεοσύστατου, τρίο LORD – LOverdos Ragousis Diamantopoulou) μπλόφαρε – κατά τα διδάγματα του πρόεδρου και τέως πρωθυπουργού της – για να θολώσει τα νερά και να κερδίσει χρό­νο. Και αυτό διότι κατέστρωνε ήδη την επόμενη σκηνή του magnum opus της, που δεν είναι άλλη από την πλήρη με­τάλλαξη της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας παιδείας σε αγοραίο μηχα­νισμό παροχής πιστοποιητικών κατάρ­τισης.

Με τον επερχόμενο Προκρούστη που λανσάρεται ως Καλλικράτης, που προβλέπει fast track συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων και Σχολών και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για μετα­τάξεις, εφεδρείες και μη ανανεώσεις θητειών, το ΥΠΔΒΜΘ φαίνεται πως με­θοδεύει υπογείως την απαλλαγή του από κάθε υποχρέωση απέναντι στους 1.000 και πλέον συνολικά εκλεγμένους επιστήμονες διαφόρων βαθμί­δων που περιμένουν εδώ και περίπου τρία χρόνια στο κατώφλι των πανε­πιστημίων και των ΤΕΙ να αναλάβουν υπηρεσία.

Με τη διαφορά ότι κανείς από την ηγεσία του δεν έχει τα κότσια να το ξεστομίσει καθαρά και να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Το αποτέλεσμα; Η ομηρεία των νέων επιστημόνων συ­νεχίζεται εις το διηνεκές, ενώ οι φοι­τητές βρίσκονται αντιμέτωποι με προ­γράμματα σπουδών που τινάζονται στον αέρα.

ΦΕΚσε μου και γλίστρησα

Η ιστορία του εμπαιγμού των νέων επιστημόνων είναι μακρά. Αμέτρητα τα συνεχή είπα – ξείπα των εκάστοτε καθ’ ύλην (αν)αρμόδιων (βλέπε δε­σμεύσεις Πανάρετου στη Βουλή στα τέλη του 2010 και εντός του 2011 και αντίστοιχες δηλώσεις Διαμαντοπού­λου). Πολλά τα παραμύθια μέχρι το ΦΕΚ Ρέππα στις 22 Αυγούστου – που προέβλεπε τον διορισμό των τετρακο­σίων μόλις από τους χίλιους εκλεγμέ­νους επιστήμονες.

Ακολούθησαν αιφνιδιαστικές γρα­φειοκρατικές εμπλοκές, που καθυ­στέρησαν τους διορισμούς κατά δύο μήνες. Έτσι φτάσαμε στην κορύφωση του εμπαιγμού. Αρχές Νοέμβρη ο διό­λου ειδικός, όπως όλα δείχνουν, γραμ­ματέας ανώτατης εκπαίδευσης Β. Παπάζογλου, που προαλείφεται για τη θέση του προέδρου της ΑΔΙΠ, ώστε να κρατηθεί στο πλευρό της εξουσίας και σε ασφαλή απόσταση από την πανε­πιστημιακή κοινότητα, έριχνε στάχτη στα μάτια των αδιόριστων καθηγητών διαβεβαιώνοντάς τους ρητά ότι όλα βαίνουν καλώς.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Διοικη­τικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρο­νικής Διακυβέρνησης – το καύχημα αυτό του opengov και της πολυδια­φημισμένης κρυστάλλινης Δι@ύγειας – αντιλήφθηκε μετά περισσής εκπλή­ξεως ότι είχε ξεπεραστεί η αναλογία προσλήψεων προς αποχωρήσεις στο Δημόσιο (1:5, 1:10) και συνεπώς οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι απλούστα­τα… δεν χωρούσαν πλέον στον προϋ­πολογισμό.

Προτεραιότητα είχε δοθεί κατά κύ­ριο λόγο σε σώματα ασφαλείας και λοιπούς ένστολους, εις βάρος της τελευταίας και καταϊδρωμένης Παιδείας του 2,7% του ΑΕΠ. Οι αυξημένες ανά­γκες καταστολής συνιστούν το λογικό επόμενο της υπονόμευσης των δημο­κρατικών θεσμών, σκέλος της οποίας είναι το ξήλωμα της δημόσιας εκπαί­δευσης και η εξόντωση της ανώτατης μόρφωσης. Εξυπακούεται ότι οι εντο­νότατες και ακαριαίες αντιδράσεις των πρυτάνεων, της ΠΟΣΔΕΠ αλλά και Συλλόγων Διδασκόντων δεν έκαναν το αυτί κανενός να ιδρώσει.

Κωφή ηγεσία

Τώρα που, χέρι – χέρι, οι φανατικοί οπαδοί του νόμου 4009 έριξαν τα τοιχάκια που δήθεν τους χώριζαν και έγι­ναν όλοι μαζί μια παρέα πρόθυμων… (τρα)μπουμπούκων, δεν θα συνεχί­σουν δριμύτεροι το μεγαλειώδες έργο της Αν(ν)αβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;

Άραγε θα βρεθεί, τώρα που παρα­δέχτηκαν και επισήμως ότι μιλούν την ίδια γλώσσα, έστω και ένας τους να πει έξω από τα δόντια την όχι και τόσο μύχια επιθυμία της μνημονιακής κυ­βέρνησης, δείχνοντας απερίφραστα τον (μονο)δρόμο της ξενιτιάς στους νέους επιστήμονες και ερευνητές και γυρίζοντας περιφρονητικά την πλά­τη στους χιλιάδες φοιτητές, σε όλους όσους δηλαδή εμπαίζει χωρίς όμως να καταφέρνει να φιμώσει;

Πηγή: Το Ποντίκι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s