Βραζιλία: Ακτιβιστές εναντίον Γερουσίας για τα δάση του Αμαζονίου


Σχέδιο νόμου, το οποίο, σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις, ανοίγει τον δρόμο για την εντατικοποίηση της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου ψηφίστηκε χθες το βράδυ από τη Γερουσία της Βραζιλίας.

Το εν λόγω σχέδιο νόμου ψηφίστηκε με 59 ψήφους υπέρ και 7 κατά. Μία τροπολογία του είχε ψηφιστεί τον Μάιο από την κάτω Βουλή του Κογκρέσου της Βραζιλίας, που τώρα καλείται να επικυρώσει και το προσχέδιο νόμου.

Την ώρα που οι βουλευτές συνεδρίαζαν, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων ζητούσαν από την πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, να ασκήσει βέτο στο νόμο, ο οποίος αναμένεται να της αποσταλεί προς υπογραφή στα τέλη του μήνα.

Με το νέο δασικό νόμο, αν τελικά εφαρμοστεί, θα εξαιρούνται οι καλλιεργητές γης από την καταβολή προστίμων για παράνομη αποψίλωση που διενεργήθηκε πριν από το 2008 με την προϋπόθεση να συμβάλλουν στην αποκατάσταση των τροπικών δασών που καταστράφηκαν.

Οι κάτοχοι μικρών εκτάσεων γης, μέχρι 400 εκτάρια, δεν θα καλούνται πλέον να αποκαταστήσουν τις περιοχές που αποψιλώθηκαν παράνομα.

Με το νόμο, μειώνονται, επίσης, από 30 σε 15 μέτρα πλάτος οι εκτάσεις με βλάστηση που πρέπει να προστατεύονται στις όχθες των ποταμών, στενότερων από δέκα μέτρα – κάτι το οποίο, όπως υποστηρίζουν οι ακτιβιστές, αυξάνει τον κίνδυνο από τις φυσικές καταστροφές, όπως τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις.

Η Βραζιλιάνικη Συνομοσπονδία Γεωργίας και Ζώων Φάρμας στηρίζει το νέο νόμο και δηλώνει ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές είναι αναγκαίες, προκειμένου η Βραζιλία να «διατηρήσει τη θέση της ως μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγείς τροφίμων στον κόσμο.»

Ο νέος δασικός νόμος, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, «θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις αποφάσεις που ελήφθησαν στην διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές στο Ντέρμπαν.»

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών στο Ντέρμπαν ήταν να ενισχυθούν οι προσπάθειες διατήρησης και αποκατάστασης των δασών. Η αποψίλωση των δασών αυτή τη στιγμή ευθύνεται για το 20% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Από το 2006 ως το 2010 η Βραζιλία μείωσε τον ρυθμό αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου κατά το ήμισυ σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία, σύμφωνα με την WWF.

«Αν υιοθετηθούν οι αλλαγές στο νόμο, μία περιοχή περίπου 79 εκατομμυρίων εκταρίων (σχεδόν όσο το μέγεθος της Γαλλίας και της Βρετανίας μαζί) θα μείνει απροστάτευτη,» ανέφερε σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα η WWF επικαλούμενη κυβερνητική ερευνητική οργάνωση της Βραζιλίας.

Πηγή : tvxs

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s