Θα οργανωθούμε να κάνουμε μια… συνέλευση της προκοπής;


Οι εξελίξεις σε κοινωνικό επίπεδο εν μέσω κρίσης στη χώρα είναι ραγδαίες. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει συντελεσθεί στην Ελλάδα μια πρωτοφανής και άνευ όρων  καταστροφή σε οικονομικό και κατά συνέπεια σε κοινωνικό επίπεδο. Το κούρεμα μισθών και συντάξεων, η λεηλασία στο δημόσιο, η εκτίναξη της φτώχειας και της ανεργίας  είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα  της πολιτικής του μνημονίου και της συγκυβέρνησης των συνεταίρων του δικομματισμού. Με τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI που υπέγραψε η κυβέρνηση Παπαδήμου, το κούρεμα  των ομολόγων  των ασφαλιστικών ταμείων ήταν αναπόφευκτο και καταδίκασε σε συνεχή και αλλεπάλληλη μείωση των συντάξεων. Τα νέα ομόλογα που υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο προσφέρουν στους δανειστές προκλητικά δικαιώματα και εξασφαλίσεις. Βρισκόμαστε δυστυχώς μπροστά σε μια πρωτοφανή διάσωση τραπεζιτών και κεφαλαίου με δανεικά που θα αποπληρώσουν για ακόμη μια φορά οι φορολογούμενοι με τοκογλυφικά επιτόκια, ενώ είναι γνωστό ότι μετά τις εκλογές και έως τον Ιούνιο το μνημόνιο 2 προβλέπει νέα, σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα.

Επίσης, οδηγούμαστε στην πιο κρίσιμη εκλογική μάχη της μεταπολίτευσης. Εκλογές στις οποίες το σύστημα αναγκάστηκε να καταφύγει, όχι επειδή το διάλεξε, αλλά επειδή το απαίτησε ο λαός. Το δικομματικό σύστημα καταρρέει, ενώ η αριστερά δείχνει να μπορεί να διεκδικήσει πολύ πιο σημαντικό ρόλο στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, μαζί βέβαια με τις ευθύνες που αυτό συνεπάγεται. Αρκεί όμως να δεχτεί να αναλάβει αυτές τις ευθύνες…  Η συνέχιση ή ανατροπή αυτής της πολιτικής σήμερα περνάει μέσα από τα χέρια του λαού που έχει πλέον καλή εικόνα του τι συμβαίνει.

Οι φετινές απεργιακές κινητοποιήσεις της 1ης Μάης, εν μέσω εφαρμογής μνημονίου 2, και πριν τις εκλογές αποκτούν ιδιαίτερο νόημα. Οι φοιτητικοί σύλλογοι πρέπει να δώσουν δυναμικό παρών με αγωνιστικές αποφάσεις στέλνοντας μήνυμα ανατροπής.

 

Επίσης, στη σημερινή κατάσταση διάλυσης που έχει επιφέρει η εφαρμογή των μνημονίων, το δημόσιο πανεπιστήμιο, που από το κόμμα του μνημονίου αντιμετωπίζεται ως σπατάλη, αντιμετωπίζει καίρια πλήγματα. Σε πολλά ιδρύματα έχει επιχειρηθεί και επιχειρείται (σε ΑΕΙ ακόμα δεν έχει καταστεί δυνατόν λόγω της αντίδρασης της ακαδημαϊκής κοινότητας) η συγκρότηση συμβουλίων διοίκησης που ισοδυναμεί με εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου και συνεπώς είσοδο των αγορών στο δημόσιο πανεπιστήμιο, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα το ρήμαγμα του δημόσιου πανεπιστημίου.

Το «κούρεμα» στις αρχές Μαρτίου των αποθεματικών των Πανεπιστημίων που η Τράπεζα της Ελλάδος είχε μετατρέψει αυτόματα, παράνομα και χωρίς τη συγκατάθεση των διοικήσεων των Πανεπιστημίων σε κρατικά ομόλογα, κάνει σαφή την  ‘’πολιτική της λιτότητας’’ που εφαρμόζεται και εδώ λόγω του «σωτήριου» PSI. Ο πρύτανης τόνισε ότι από τα 120 εκατομμύρια ευρώ που είχαν σε καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος, για τις λειτουργικές τους ανάγκες, 17 πανεπιστήμια της χώρας, έχουν μείνει σήμερα 33 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έξι Ιδρύματα έχουν μηδενικούς λογαριασμούς. Το Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο βάλλεται συνεχώς  με ακόμη πιο χυδαίο και απροκάλυπτο τρόπο. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να συνεχίσει τη μάχη για την κατάργηση του ψηφισμένου μεν, απονομιμοποιημένου, όμως, νόμου Διαμαντοπούλου.

Στο τμήμα μας τα πρώτα σημάδια αποσάθρωσης είναι ορατά: ελλιπής χρηματοδότηση, σταμάτημα της δωρεάν παροχής πολλών από τα συγγράμματα (π.χ. εργαστηριακοί οδηγοί), περικοπές σε προσωπικό .

Όλα τα παραπάνω καθιστούν επιτακτική ανάγκη τη διεξαγωγή, αλλά και πραγματοποίηση, Γενικής Συνέλευσης εν όψει της Πρωτομαγιάς. Για να συζητήσουμε αλλά και να αποφασίσουμε

 

Κόντρα σε λογικές που θέλουν το σύλλογο να μη συζητάει και να μην αποφασίζει για ζητήματα που τον αφορούν,

 

Κόντρα στη λογική απαξίωσης της πραγματικής πολιτικής στις σχολές, της πολιτικής που αφορά τις ζωές μας,

 

Καλούμε όλους και όλες στη Γενική Συνέλευση του συλλόγου τη Δευτέρα 30/04 στο αμφιθέατρο ΦΜ1.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s