Δεκτά στα σχολεία της Σουηδίας τα παιδιά μεταναστών χωρίς χαρτιά


Τα παιδιά μεταναστών χωρίς χαρτιά θα μπορούν πλέον να φοιτούν στα σχολεία της Σουηδίας από την 1η Ιουλίου 2013, ανακοίνωσε την Τετάρτη η σουηδική κυβέρνηση, παρουσιάζοντας ένα νομοσχέδιο το οποίο συντάχθηκε σε συμφωνία με το δεύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, τους Πράσινους.

«Τα παιδιά που ζουν (στη Σουηδία) χωρίς να έχουν λάβει άδεια παραμονής έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση», από το νηπιαγωγείο ως το λύκειο, αναφέρει η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Στη Σουηδία, όπου για οποιαδήποτε συναλλαγή με το κράτος απαιτείται ένας προσωπικός αριθμός ταυτότητας τον οποίο δεν έχουν οι μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής, το δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν ισχύει για τα παιδιά των μεταναστών αυτών.

Βάσει του νόμου, τα σχολεία έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν την αστυνομία αν υπάρξει αίτημα φοίτησης από κάποιο παιδί χωρίς άδεια παραμονής.

Η νέα νομοθεσία θα ακυρώσει αυτή την υποχρέωση των σχολείων, όμως δεν θα καταστήσει υποχρεωτική την εκπαίδευση για τα παιδιά χωρίς χαρτιά.

«Όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να πηγαίνουν στο σχολείο και το δικαίωμά τους πρέπει να κατοχυρωθεί νομικά», υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας Γιαν Μπγιόρκλουντ.

Για τα παιδιά χωρίς χαρτιά το να πηγαίνουν στο σχολείο «σημαίνει ότι ζουν κανονικά, φέρνει μια σταθερότητα, μια καθημερινότητα σε μια ύπαρξη συχνά επισφαλή»,πρόσθεσε η εκπρόσωπος των Πρασίνων υπεύθυνη για μεταναστευτικά θέματα Μαρία Φερν.

Η σουηδική κυβέρνηση έχει προβλέψει έναν προϋπολογισμό ύψους 50 εκατομμυρίων κορωνών (5,7 εκατομμυρίων ευρώ) από το 2014 για να βοηθήσει τις κοινότητες που θα υποδεχθούν τα παιδιά αυτά, ενώ για το 2013 προβλέπεται η διάθεση 25 εκατομμυρίων κορωνών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το νομοσχέδιο αυτό αφορά 2.000 με 3.000 παιδιά.

Πηγή : http://tvxs.gr/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s