1 Δεκέμβρη : Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS


Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, αξίζει να επισημανθεί η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα όσον αφορά την ενημέρωση γύρω από το θέμα αλλά και την αντιμετώπιση πασχόντων από AIDS από το Κράτος και την κοινωνία.aids3_626_355

Δυστυχώς, η Ελλάδα σήμερα κατέχει τα θλιβερά πρωτεία της αύξησης των κρουσμάτων της HIV λοίμωξης, γεγονός που αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο με το τέλος του 2012 καθώς η δύσκολη περίοδος που περνά η χώρα δε βοηθά την κατάσταση, δεδομένου ότι σε χώρες που έχουν περάσει οικονομική κρίση και περιόδους έντονης λιτότητας έχει παρατηρηθεί ότι οι κοινωνικές λοιμώξεις αυξάνονται ραγδαία. Συγκεκριμένα το 2011 έκλεισε με 954 νέα κρούσματα ενώ για το 2012, ο αριθμός θα υπερβεί όπως όλα δείχνουν τα 1.250 νέα κρούσματα.  Η μεγάλη αύξηση σε ποσοστό 50% αφορά χρήστες ενδοφλέβιων τοξικών ουσιών, στους οποίους η επιδημία εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο. Για πρώτη φορά από την έναρξη της επιδημίας, οι χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών αποτελούν τη μεγαλύτερη κοινωνική ομάδα που πλήττεται από την HIV λοίμωξη, φέρνοντας στη δεύτερη θέση τους άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες. Μάλιστα, στην Αθήνα τα κρούσματα παρατηρούνται σε τοξικομανείς σε ποσοστό που αγγίζει το 98%. Σε μεγάλο βαθμό η εξάπλωση της νόσου ευνοείται από τις χαμηλές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, την πορνεία, τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη και την κοινή χρήση μολυσμένων βελονών και συρίγγων.

Το βασικό πρόβλημα, όμως, πηγάζει από αλλού. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα, όπου η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία αποτελεί όνειρο καλοκαιρινής νύχτας και απόφαση που σκοντάφτει στους άμβωνες των εκκλησιών. Συγχρόνως, το ίδιο το Κράτος αντιμετωπίζει με λάθος τρόπο την HIV λοίμωξη, έχοντας θάψει βαθειά στα συρτάρια των αρμόδιων υπουργών κάθε εθνικό σχέδιο δράσης, αντιμετώπισης και καταπολέμησης της εξάπλωσης της HIV λοίμωξης. Κι αυτή η έλλειψη ενημέρωσης σε συνδυασμό με την επιεικώς απαράδεκτη αδιαφορία του Κράτους απέναντι στη μάστιγα του AIDS έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού αγνοεί τη φύση του ιού HIV και τον τρόπο που μεταδίδεται και, κατά συνέπεια, αδυνατεί να προστατευτεί από αυτόν αλλά και «εξαπατάται» από καταστροφολογίες αδαών που στοχοποιούν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων.

Φέτος, είδαμε αποτυχημένους Υπουργούς Υγείας να εξαπολύουν ρατσιστικές επιθέσεις  σε οροθετικές γυναίκες, με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας, καταπατώντας ακόμα και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα στον βωμό του εκλογικού οφέλους. Με την επαίσχυντη αυτή πράξη της διαπόμπευσης των οροθετικών γυναικών τον περασμένο Μάιο, όχι μόνο δεν προστατεύτηκε η δημόσια υγεία, αλλά δόθηκε λανθασμένη εικόνα στον γενικότερο πληθυσμό πως το AIDS αφορά τον υπόκοσμο, τον κόσμο της πορνείας και των ναρκωτικών. Αποσιωπήθηκε το γεγονός της συνυπευθυνότητας και της συνευθύνης. Αποσιωπήθηκε ότι ο πραγματικός κίνδυνος είναι οι “φιλήσυχοι Έλληνες οικογενειάρχες”, που με περισσή  υποκρισία απαιτούν από τις εκδιδόμενες γυναίκες, πληρώνοντας “το κατιτίς παραπάνω”, ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Είδαμε με φόβο την στοχοποίηση των οροθετικών γυναικών, θύματα και οι ίδιες στην πραγματικότητα, είδαμε τον διασυρμό ανθρώπων με HIV, είδαμε τα ψέματα και τον τρόμο να παίρνουν την θέση της υπεύθυνης ενημέρωσης, της στοχευμένης εκστρατείας, της επιστημονικής προσέγγισης.

Κάνοντας μια στοιχειώδη έρευνα, ανακαλύπτουμε κι άλλες, χειροπιαστές παθογένειες επί του θέματος. Σε μια εποχή όπου το Κράτος έχει βάλει στο στόχαστρό μισθούς, συντάξεις κι επιδόματα (που είναι η ελάχιστη εναπομείνασα μορφή πρόνοιας του κράτους), καταλήγει να χωρίζει τους οροθετικούς σε δύο κατηγορίες, τους νέους και των παλαιούς, όπου οι νέοι δεν έχουν δικαίωμα πια, ακόμα και στην ελάχιστη αυτή κοινωνική προστασία του επιδόματος.  Παράλληλα, οι Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ), δομές που έχουν αναπτυχθεί για τη συνολική φροντίδα των οροθετικών, υπολειτουργούν και είναι ανεπαρκείς. Υπάρχουν 17 μόνο ΜΕΛ σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ ενδεικτικά στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μόνο μια. Την ίδια στιγμή, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να φοβάται, ακόμα και σήμερα, την επαφή με οροθετικά άτομα, ενισχύοντας το φόβο απέναντι στην επαφή με τα άτομα που ζουν με τον HIV και στιγματίζοντας, αποκλείοντας και στέλνοντάς τα στο περιθώριο. Αλλά ακόμα και μέσα στα όρια αυτής της περιθωριοποίησης , χωράει κι άλλος ρατσισμός, καθώς έχουν σημειωθεί ουκ ολίγα περιστατικά όπου οροθετικοί μετανάστες πετιούνται στο δρόμο λόγω έλλειψης κρεβατιών – κατάφωρη παραβίαση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

                Σήμερα, στην Ελλάδα της κρίσης, πρέπει όλοι να είμαστε σε επιφυλακή για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τη δωρεάν χορήγηση της σωτήριας αντιρετροϊκής αγωγής σε όλους τους φορείς του ιού, ανεξαρτήτως καταγωγής, φύλου, χρώματος, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου. Απαιτούμε να υπάρχουν επαρκείς, κατάλληλα εξοπλισμένοι και με εξειδικευμένο προσωπικό χώροι ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν όλους τους οροθετικούς ασθενείς. Πολεμάμε κάθε είδους κοινωνικό στιγματισμό κι αποκλεισμό ατόμων που ζουν με τον ιό HIV. Και, κυρίως, προάγουμε και συμμετέχουμε στην ενημέρωση του κόσμου για την ταυτότητα του AIDS, ώστε να διαλυθούν οι μύθοι και να ελαττωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του μόνο και μόνο από άγνοια.

                Για όλους τους παραπάνω λόγους η 1η Δεκέμβρη δεν είναι γιορτή, αλλά ημέρα εγρήγορσης και αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου! 31 Χρόνια μετά από την εμφάνιση του AIDSακόμα έχουμε πολλά να μάθουμε. Δεν ξεχνάμε κι οι ίδιοι να προφυλασσόμαστε :

  •   Χρησιμοποιούμε προφυλακτικό στις σεξουαλικές επαφές με οροθετικά άτομα ή άτομα που δεν γνωρίζουν αν είναι ή όχι φορείς.

us-unveils-plan-to-aids-free-generation-1354227501-3729

  •   Δεν κάνουμε κοινή χρήση συριγγών.
  •   Δεν χρησιμοποιούμε μη αποστειρωμένες βελόνες για piercing ή τατουάζ.
  •  Δεν διστάζουμε να κάνουμε εξετάσεις σε περίπτωση που έχουμε υποψία μόλυνσης. Δεν έχουμε μόνο την ευθύνη του εαυτού μας αλλά και του κόσμου που μπορούμε να μολύνουμε.

 

Γιατί, μπορεί να μην σου περνάει από το μυαλό… αλλά μπορεί να περάσει στο αίμα σου…

Ανοιχτή Γραμμή AIDS : 210.722.2222, Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-21:00

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s