ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ!


… ΑΦΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙΑΠΑΞΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ!

Την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων πρότεινε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας σε ημερίδα που συνδιοργάνωσανη Περιφέρεια Αττικής και η εφημερίδα«Ελευθεροτυπία».

Η θεσμοθέτηση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο περαιτέρω υποβάθμισης, μείωσης και απαξίωσης των δημόσιων ΑΕΙ και ΑΤΕΙ στη χώρα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, κάτι που επιτείνεται αυτήν την ώρα με το σχέδιο Αθηνά.

Η οδός των ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα υποβαθμίσει μέχρι εκμηδενίσεως την ήδη καρκινοβατούσα δωρεάν παιδεία και θα καταστήσει ακραία ταξική, άδικη και απροσπέλαστη την Ανώτατη Παιδεία στη χώρα, ανοίγοντας νέο πεδίο αγορών και καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Σε μια περίοδο μισθών που θα κινούνται σε επίπεδα λίγο ανώτερα από εκείνα της Βουλγαρίας, θα είναι αδύνατον να καταβάλλει η λαϊκή οικογένεια χιλιάδες ευρώ ετησίως για πανεπιστημιακά δίδακτρα.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης κάνει για άλλη μια φορά το «λαγό», ανοίγωντας επικοινωνιακά το δρόμο για τον ιδιωτικό αγοραίο οδοστρωτήρα στην Ανώτατη Παιδεία και τα ΑΕΙ – ΑΤΕΙ πολλών ταχυτήτων.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό, η ίδρυση ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να προκύψειμέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από το Δημόσιο.

 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η απελευθέρωση της εκπαιδευτικής αγοράς μπορεί να δώσει έσοδααπό πρωτογενή έρευνα, για τη διεθνή βιομηχανία, έσοδα από την προσέλκυση ξένων φοιτητών με δίδακτρα, με παράλληλη πραγματική προστασία για τη δημόσια δωρεάν παιδεία των Ελλήνων φοιτητών, χώρο γιατον επαναπατρισμό 45.000 Ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού καθώς και για την αξιοποίησηχιλιάδων διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων που ερχόμενοι στην πατρίδα τους για έρευνα και διδασκαλία θα γίνουν φορείς φρέσκιας γνώσης κα νέας νοοτροπίας».

Ο υπουργός πρότεινε, επίσης, στοχευμένες παρεμβάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση, που πρέπει να κινηθούν σε δύο τουλάχιστον κατευθύνσεις, «το Οικονομικό Σύνταγμα, με στόχο την ανάταξη της πραγματικής οικονομίας και την ουσιαστική ανάπτυξη και θεσμικά ζητήματα που επαναπροσδιορίζουν την αρχή των ελέγχων και των ισορροπιών έναντι του πρωθυπουργοκεντρικού μας συστήματος».

Πηγή : http://iskra.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s