17 Απριλίου: Με τους Αγώνες και την Αριστερά για το Πανεπιστήμιο των αναγκών μας!


17 Απριλίου  ΑΝ.Α.ΠΝΟΗ Βιολογικού-ΑΡ.ΕΝ.

asteria

 

Αφίσες, φυλλάδια, πάρτυ, χαμόγελα από παντού, ασυνήθιστη κοινωνικότητα, κουρασμένα πρόσωπα που χαμογελούν αμήχανα δείχνουν ότι έφτασε η ώρα των φοιτητικών εκλογών!!! Υπάρχει η αντίληψη ότι στις φοιτητικές εκλογές μετράμε παρέες, συγκρίνουμε κοινωνικότητες κοκ. Υπάρχει και η άλλη άποψη ότι οι φοιτητικές εκλογές είναι κάτι παραπάνω από παρέες. Το αποτέλεσμα των εκλογών επηρεάζει την καθημερινότητά μας στο βιολογικό, έχει προεκτάσεις στην κοινωνία ακόμα και αν αυτοί που μετέχουν σ’ αυτή τη διαδικασία δεν το συνειδητοποιούν.

Η κρίση επηρεάζει το βιολογικό, την παιδεία, εμάς τους ίδιους.

Πρόσφατα είχαμε την  επέτειο του 3ου χρόνου στο μνημόνιο. Η νεολαία και το πανεπιστήμιο δοκιμάζονται και  πλήττονται με πρωτοφανή τρόπο. Η κυβέρνηση αφού ξέχασε το «λεφτά υπάρχουν» πήρε μέτρα άδικα, που βυθίζουν την οικονομία στην ύφεση, διαιωνίζουν την ασυλία των πλουσίων, αφήνουν παραθυράκια για την φοροδιαφυγή, ρίχνουν το βάρος στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και στους νέους την ώρα που περιστέλλεται η δημόσια παιδεία-έρευνα και όλες οι εκφάνσεις του κοινωνικού κράτους.

Ιδίως εμείς οι βιολόγοι βιώνουμε την ανασφάλιστη εργασία, τις μειωμένες αποδοχές, την ανυπαρξία εργασιακών δικαιωμάτων ως τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Το μοντέλο της γενιάς των 500ευρώ και των άνεργων νέων επιστημόνων διαρκώς διογκώνεται.

Οι εγκληματικές ευθύνες της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Η ΔΑΠ είναι διαχρονικά ο μεγαλύτερος ΕΧΘΡΟΣ του δημόσιου πανεπιστήμιου. Το υπονομεύει και το συκοφαντεί με κάθε ευκαιρία. Αν εξετάσουμε την σύγχρονη  ιστορία θα δούμε ότι ήταν ο καλύτερος συνεργάτης του υπουργείου όταν αυτό ήθελε να υποβαθμίσει το πανεπιστήμιο ή να το παραδώσει στην ιδιωτική πρωτοβουλία και με γαλάζιες και με πράσινες κυβερνήσεις.

 Η ΔΑΠ κρύβει το αντιδραστικό της πρόσωπο…dap samaras

1.    Είναι τουριστικό γραφείο (Μύκονος- Συνέδρια)

2.    Κάνει την δουλεία της γραμματείας (Σημειώσεις)

3.    Είναι βοηθός για εύρεση  διπλωματικής.

4.    Βοηθά να πάρει κάποιος μεταπτυχιακό.

  Αν διάβαζε ένας οποιοσδήποτε φοιτητής εκτός Ελλάδας τους βασικούς τομείς δραστηριοποίησης της ΔΑΠ θα αναρωτιόταν: γιατί εδώ οι δουλειές που τις κάνουν τα ίδια τα πανεπιστήμια στο εξωτερικό καλείται να τις κάνει η ΔΑΠ;;;;

  Η απάντηση είναι σχεδόν προφανής. Η ΔΑΠ το κατέκτησε αυτό της το «προνόμιο» εκμεταλλευόμενη στον χείριστο βαθμό το πελατειακό κράτος, τον κομματισμό και την γραφειοκρατία, τις αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις και ότι άλλο βρώμικο και σάπιο μπορεί να φανταστεί κανείς ότι συμβαίνει στο πανεπιστήμιο. Αφού τα κατέκτησε τα αναπαραγάγει γιατί αυτός είναι ο βασικός πολιτικός-πελατειακός ιστός που την συντηρεί.

  Η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στην ημερίδα της ΔΑΠ για την παιδεία πείθει ακόμα και τον πιο καλοπροαίρετο ότι η ΔΑΠ δεν είναι μια χαρούμενη μπλε παρέα που ενδιαφέρεται για τα προβλήματα των φοιτητών αλλά το φοιτητικό σκέλος της ΝΔ και θα την υπηρετήσει πιστά σε ότι επιχειρήσει.

  Ενδεικτική της προσπάθειας αποπολιτικοποίησης των εκλογών από τη μεριά της ΔΑΠ, είναι η φετινή προεκλογική της διαδικτυακή καμπάνια. Αναφερόμαστε στα απολίτικα-και γι αυτό τόσο πολιτικά- γεμάτα σεξιστικά υπονοούμενα προεκλογικά σποτάκια της ΔΑΠ, του τύπου «Φέτος μη το παίξεις… στην τύχη». Αυτή είναι η οπτική τους για την εκλογική διαδικασία! Τα λόγια είναι περιττά.

«Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει» (Ναζίμ Χικμέτ)

whats next Οι φετινές εκλογές διεξάγονται ενώ έχει ψηφιστεί το σχέδιο Αθηνά, ο νόμος πλαίσιο Αρβανιτόπουλου σε συνέχεια του νόμου Διαμαντοπούλου. Ένας νόμος που εισάγει τη φιλοσοφία του μνημονίου στα πανεπιστήμια, επιδιώκει να τα μετατρέψει σε εταιρείες, να ακυρώσει το αυτοδιοίκητο και τη δημοκρατία εντός των ΑΕΙ και των ΤΕΙ και τέλος να αποδιαρθρώσει και να πλήξει ανεπανόρθωτα τα ίδια τα επιστημονικά αντικείμενα. Αυτές ήταν οι επιταγές των αγορών άλλωστε για την έξοδο από την κρίση, μέσω περιορισμού της «αδικαιολόγητης» κρατικής «σπατάλης», της ανάγκης ανοίγματος νέων αγορών για την ιδιωτική πρωτοβουλία και προφανώς της παραγωγής ευέλικτου και επανακαταρτιζόμενου επιστημονικού δυναμικού.

  Ταυτόχρονα όμως είναι ένας νόμος που συναντά συνεχώς εμπόδια από τη συντονισμένη κινητοποίηση φοιτητών-καθηγητών-εργαζομένων στα Πανεπιστήμια. Μια προσπάθεια που δεν περιορίστηκε στις καταλήψεις του Σεπτεμβρίου της περασμένης ακαδημαϊκής χρονιάς, αλλά συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια και της φετινής με ποικίλες δράσεις και με τη συνεργασία των προοδευτικών κομματιών των καθηγητών. Μία συμπόρευση που ως ΑΡ.ΕΝ. πάντα επιδιώκουμε και συνιστούμε και όπως αποδεικνύεται δεν έχουμε άδικο. Μια συμπόρευση αναγκαία για να αναχαιτίσουμε το Πανεπιστήμιο που οικοδομούν για εμάς, χωρίς εμάς και να οικοδομήσουμε το δικό μας!

 Το Πανεπιστήμιο των αναγκών μας. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η επανενεργοποίηση της συλλογικής ζωής των συλλόγων.  Κεντρικό ρόλο για αυτό παίζει η δημοκρατία στους φοιτητικούς συλλόγους. Η ανάγκη για ένα διαφορετικό μοντέλο όπου οι συνελεύσεις δε θα κινούνται μονάχα γύρω από το σχεδιασμό του Υπουργείου, δε θα συνιστούν έναν χώρο όπου θα κονταροχτυπιούνται κεντρικές γραμμές, όπου τα ΔΣ δε θα είναι παραγοντομαζέματα που κανείς και καμία δεν ξέρει που και πότε συνεδριάζουν και τι αποφάσεις βγάζουν. Για εμάς οι συνελεύσεις αποτελούν το βασικό χώρο συζήτησης και οργάνωσης της καθημερινότητάς μας μέσα στις σχολές. Για εμάς τα ΔΣ πρέπει να οργανώνονται με τρόπο που επιτρέπει τον έλεγχο και τη διαφάνεια. Δίπλα σε αυτό προτάσσουμε την αλληλεγγύη ως βασική ανάγκη άμυνας μέσα στους συλλόγους, καθώς και πολιτικοποίησης νέων. Σε αυτή τη λογική τόσα χρόνια λειτουργούμε και θα συνεχίσουμε ως ΑΝ.Α.ΠΝΟΗ Βιολογικού να το κάνουμε.

Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο βιώνουμε και συνδιαμορφώνουμε ένα τελείως καινούριο πολιτικό τοπίο. Ανατρέπονται οι όροι με τους οποίους το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα λειτουργούσε και ανακυκλωνόταν, αφήνοντας το λαό στο περιθώριο και καθιστώντας επιτακτική την εναλλαγή στην εξουσία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οδηγώντας στην εφαρμογή ίδιων ή αντίστοιχων πολιτικών. Ο δικομματισμός καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Τα δύο κόμματα καταψηφίστηκαν μαζικά. Όχι μόνο γιατί υλοποιούν την πολιτική του μνημονίου αλλά γιατί είναι υπεύθυνα για το σύνολο των πολιτικών που ακολουθήθηκαν όλα αυτά τα εις βάρος των εργαζομένων και της νεολαίας. Η κοινωνία με την ψήφο της απονομιμοποίησε πλήρως την πολιτική του Μνημονίου, ενισχύοντας εκλογικά και κοινωνικά τη Ριζοσπαστική Αριστερά. Έδωσε εντολή για την οικοδόμηση ενός άλλου αύριο χωρίς μνημόνια βάρβαρων μέτρων, αλλά με αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη. Σε αυτή τη κατεύθυνση κινούνται και οι δυνάμεις της ΑΡΕΝ, μέσα στις σχολές.

Γιατί αριστερά και ποιά αριστερά:

Το κείμενο αυτό δεν αποσκοπεί στο να εντείνει την διαίρεση και τον τεμαχισμό της αριστεράς. Οι υπαρκτές και σοβαρές πολιτικές διαφορές και διαφωνίες μεταξύ της ΑΝΑΠΝΟΗΣ, της ΚΝΕ-ΜΑΣ-ΠΚΣ και της ΕΑΑΚ-ΚΑΡΑΒΙ δεν πρέπει να είναι ο λόγος για εσωτερικές διαμάχες και ομφαλοσκόπηση. Μας εκπλήσουν όμως δυσάρεστα, βασισμένες σε ασύστολα ψεύδη επιθέσεις, που εξαπολύουν εναντίον μας ακόμα και δυνάμεις με τις οποίες έχουμε συστηματικά συμπορευτεί. Τόση σημασία έχουν αλήθεια λίγες ψήφοι,για την κατά τα άλλα επαναστατική αριστερά;  banksy girl

  Για εμάς η αριστερά για να έχει λόγο ύπαρξης θα πρέπει να εμπλέκει κόσμο, να αλλάζει συνειδήσεις και να είναι αποτελεσματική στον κοινωνικό χώρο που παρεμβαίνει. Στο τμήμα Βιολογίας, στη Σχολή, στο Πανεπιστήμιο, στη χώρα, στην Ευρώπη, στον κόσμο… Γι αυτό πέρα από τις γενικές συνελεύσεις που αποτελούν το βασικότερο όπλο του συλλόγου, παλεύουμε μέσα από τα όργανα συνδιοίκησης, τις επιτροπές του τμήματος, τη Συνέλευση Τμήματος, τη Σύγκλητο κλπ. Γι αυτό αναμφίβολα στηρίζουμε κάθε προσπάθεια υπεράσπισης των φοιτητών, της νεολαίας, των εργαζομένων από κάθε δυνατή θέση, άρα και από τη θέση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς. Γι αυτό στηρίζουμε κάθε προσπάθεια αλλαγής των συσχετισμών σε επίπεδο Ευρώπης, στην κατεύθυνση της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, των κοινωνικών αναγκών έναντι των κερδών, της κοινωνικής απελευθέρωσης. Δε μας αρκεί ούτε μια υπερεπαναστατική ρητορεία χωρίς αντίκρισμα, μόνο και μόνο για να επαληθεύουμε στους εαυτούς μας τις αριστερές μας καταβολές, ούτε μια περιχαράκωση και απόλαυση της «απόλυτης αλήθειας» μας. Κατανοούμε την ύπαρξη αυτής της στάσης από τμήματα της αριστεράς, αλλά δεν τη δικαιολογούμε. Όταν συρρικνώνεται ο προϋπολογισμός, όταν κόβονται συγγράμματα, όταν επιχειρούνται να μπουν δίδακτρα, όταν ΙΔΑΧ και διοικητικό προσωπικό απολύεται, όταν έχουμε 1,5 εκατομμύρια ανέργους και 22.000 αστέγους, δεν έχουμε το δικαίωμα να κρυβόμαστε πίσω από ανασφάλειες.

   Για εμάς αποτελεί στοίχημα η αλλαγή συσχετισμών που συντελείται να μετουσιωθεί σε μια καθημερινή πραγματικότητα μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους. Οι φετινές φοιτητικές εκλογές είναι η αρχή αυτού του δρόμου και όχι το τέλος. Η άνοδος του ρεύματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς που αποτυπώθηκε είναι απολύτως αναγκαίο να γίνει υλική δύναμη των “από κάτω” μέσα στους κοινωνικούς χώρους.

 Ψήφος στην Αριστερή Ενότητα είναι και θετική ψήφος για την επόμενη μέρα στο πανεπιστήμιο. Είναι ψήφος για δημοκρατία και συμμετοχή στις διαδικασίες των φοιτητών, για να ενισχυθούν οι δομές αλληλεγγύης, για να βγει το φοιτητικό κίνημα πιο δυνατό, πιο ενωτικό, πιο δημοκρατικό και πιο μαζικό.

Στις 17 Απριλίου δεν θα ψηφίσουμε τους φίλους μας, δεν θα διαλέξουμε την καλύτερη εκδρομή ή τα καλύτερα μπουζούκια. Θα ψηφίσουμε για το βιολογικό και για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Αν συνομολογούμε ότι «το περιβάλλον το δανειζόμαστε από τα παιδιά μας», τότε και το Πανεπιστήμιο το δανειζόμαστε από τους μελλοντικούς συναδέλφους μας…!

Στις 17 Απριλίου αρπάζουμε τα κλειδιά της διαχείρισης των όρων σπουδών, των πτυχίων, των ζωών μας.

Ψηφίζουμε-Στηρίζουμε ΑΝΑΠΝΟΗ Βιολογικού – ΑΡΕΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s