Απόφαση του Δ.Σ. Συλλόγου Διδασκόντων ΣΘΕ ΕΚΠΑ σχετικά με την οικονομική κατάσταση των ΑΕΙ και του Διδακτικού Προσωπικού


ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Διδασκόντων της Σχολής Θετικών Επιστημών του Ε.Κ.Π.Α. στη συνεδρίασή του της 16ης Απριλίου 2013 συζήτησε την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Ε.Κ.Π.Α. καθώς και οι διδάσκοντες σε αυτό.

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η οικονομική πολιτική που επιβάλλεται βίαια από τις μνημονιακές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια στην Παιδεία οδηγεί όλες τις βαθμίδες της σε δραματικά αδιέξοδα. Η θεσμική αποδιάρθρωση των Α.Ε.Ι που επιχειρείται με τους νόμους 4009/11 και 4076/12 στοχεύει στην κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα οι διδάσκοντες για να επιβιώσουν ερευνητικά μεταλλάσσονται σε επαίτες ιδιωτικής χρηματοδότησης.

Οι περικοπές των μισθών των πανεπιστημιακών έχουν φθάσει σε τέτοια επίπεδα που για τις χαμηλότερες βαθμίδες, και όχι μόνο, δημιουργείται πρόβλημα επιβίωσης. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι διδάσκοντες αδυνατούν να εξασφαλίσουν την οικονομική κάλυψη έστω και στοιχειωδών ερευνητικών υποχρεώσεών τους. Παράλληλα, αυτό το ύψος των μισθών λειτουργεί αποτρεπτικά για οποιονδήποτε άξιο επιστήμονα θα επιθυμούσε να ενισχύσει τα πανεπιστήμιά μας, ζητώντας μια θέση σε αυτά. Το γεγονός ότι περιστασιακοί διδάσκοντες μερικής απασχόλησης με δελτίο παροχής υπηρεσιών έχουν αρχίσει ήδη να παρέχουν «διδακτικό έργο» στα ΑΕΙ δείχνει τους σχεδιασμούς που εξυφαίνονται για το είδος και τα χαρακτηριστικά του μελλοντικού διδακτικού προσωπικού των Ελληνικών πανεπιστημίων.

Ακόμα και εάν κάποιος αποφάσιζε ηρωικά, έστω και κάτω από αυτές τις οικονομικές συνθήκες, να ενταχθεί στο επιστημονικό δυναμικό των ΑΕΙ της χώρας, αυτό δεν είναι δυνατό εξ αιτίας του γεγονότος ότι δεν γίνονται νέοι διορισμοί. Χίλια περίπου εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ περιμένουν να διοριστούν εδώ και χρόνια, ενώ δεν προκηρύσσονται οι θέσεις των συναδέλφων που συνταξιοδοτούνται, με αποτέλεσμα να αποψιλώνονται ολόκληρες επιστημονικές κατευθύνσεις ή και να κλείνουν εργαστήρια με παραγωγική εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα δεκαετιών, λόγω παντελούς πλέον έλλειψης προσωπικού.

Απέναντι σε όλα αυτά, το μεν συμβούλιο του ΕΚΠΑ προκηρύσσει βραβεία αριστείας κλίνοντας τα μάτια στην κατάσταση που επικρατεί, ενώ παράλληλα ζητά οικονομική ενίσχυση για ανακαινίσεις χώρων συνεδριάσεων του και έξοδα μετακίνησης των μελών του, που μόνο με την οικονομική κατάσταση του ΕΚΠΑ δεν συνάδουν.

Η ΠΟΣΔΕΠ και η νέα διοίκησή της, που προέκυψε από την αγαστή συνεργασία των φιλοκυβερνητικών παρατάξεων στο τελευταίο συνέδριο, φαίνεται ότι αντιπροσωπεύει πανεπιστημιακούς άλλου πλανήτη, αδιαφορώντας για όλα αυτά ή λειτουργώντας αποπροσανατολιστικά.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή μόνο με συλλογική δράση μπορούμε να αντισταθούμε και να εμποδίσουμε τη διάλυση του ελληνικού πανεπιστημίου, την υποβάθμισή της εκπαιδευτικής και ερευνητικής λειτουργίας του, τη παραμόρφωση του ρόλου μας και να διεκδικήσουμε την αξιοπρεπή διαβίωσή μας.

Η πλειοψηφία του Δ.Σ., που ψήφισε αυτή την απόφαση, ζητά από όλους τους συναδέλφους της Σχολής να συμμετέχουν ενεργά στο σύλλογο, στις γενικές του συνελεύσεις. Καλεί ιδιαίτερα τους νεότερους συναδέλφους, που θα υπηρετούν το Πανεπιστήμιο τις επόμενες δεκαετίες, να αντισταθούν. Είναι φανερό ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες η λύσεις δεν είναι προσωπικές.

Το Δ.Σ. παράλληλα αποφάσισε να συντονίσει τη δράση του με τους άλλους συλλόγους διδασκόντων αλλά και εργαζομένων του ΕΚΠΑ και να απαιτήσει από τον Πρύτανη, τους Αντιπρυτάνεις και την Σύγκλητο να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τα μέλη ΔΕΠ, τους διοικητικούς και τους φοιτητές και να προωθήσουν τα αιτήματα της οικονομικής στήριξης των Πανεπιστημίων και των Πανεπιστημιακών στην Κυβέρνηση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s