Ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ


Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, σε τακτική συνεδρίασή της, σήμερα 20/11/2013, αποφάσισε ομόφωνα να καταστήσει γνωστά τα ακόλουθα:

Το ΑΠΘ, από την αρχή του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, λειτούργησε και εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά, χάρη στο προσωπικό του και ιδιαιτέρως χάρη στην πρωτοφανή και αξιέπαινη διάθεση των διοικητικών υπαλλήλων του, παρότι γνωρίζουν ότι μεγάλος αριθμός από αυτούς πρόκειται να απολυθεί μέσω της διαθεσιμότητας.
Ωστόσο, η λειτουργία αυτή είναι αναπόφευκτα τελείως οριακή, λόγω της ύπαρξης μεγάλων αναγκών ενίσχυσης του ΑΠΘ σε διοικητικό προσωπικό, όπως αδιάψευστα προκύπτει από σχετική μελέτη του πανεπιστημίου, και μάλιστα ακόμη και με τα κριτήρια που έθεσε το Υπουργείο Παιδείας.
Αν, παρά ταύτα, ισχύσει η διαθεσιμότητα των 169 διοικητικών υπαλλήλων, που βρίσκεται πλέον στην τελευταία φάση της εξέλιξής της, είναι βέβαιο ότι καίριες δομές του ΑΠΘ θα περιέλθουν σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας, αφού προηγουμένως θα έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και οι ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ των μελών του προσωπικού που θα αποχωρήσει και αυτών που θα παραμείνουν. Ειδικότερα και εντελώς ενδεικτικά αναφέρονται:
Με τη διαθεσιμότητα του συνόλου σχεδόν των υπαλλήλων του τεχνικού κλάδου θα παύσει να υπάρχει οποιαδήποτε δυνατότητα συντήρησης και διατήρησης σε λειτουργία των κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών του ΑΠΘ, όπως των εγκαταστάσεων θέρμανσης και ψύξης, των ανελκυστήρων των κτιρίων, των ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, της αποχέτευσης κ.τ.λ.
Ακόμη, με τη διαθεσιμότητα άνω του ημίσεος των βιβλιοθηκονόμων, η διάρκεια της λειτουργίας των βιβλιοθηκών του ΑΠΘ θα πρέπει να περισταλεί αντίστοιχα, λ.χ. σε 6 από 12 ώρες ημερησίως.
Για τους ίδιους λόγους, με την αποχώρηση του μεγαλύτερου αλλά και πλέον ειδικευμένου μέρους του προσωπικού της Οικονομικής και Διοικητικής του Υπηρεσίας, καθώς και της Επιτροπής Ερευνών του, το ΑΠΘ θα αντιμετωπίσει ανυπέρβλητο πρόβλημα στην οικονομική και λοιπή του διαχείριση, με τεράστιες πλέον καθυστερήσεις στην έγκριση εκταμιεύσεων και διακοπή εξυπηρέτησης των χρηματοδοτούμενων έργων, κάτι που αυτονόητο είναι ότι θα «γονατίσει» το σύνολο της λειτουργίας του.
Και όλα αυτά, χωρίς να αναφερθούν οι ιδιαίτερα σοβαρές συνέπειες για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες κάθε μίας Σχολής και Τμήματος του ΑΠΘ ξεχωριστά.
Οι παραπάνω δυσμενέστατες συνέπειες, μάλιστα, θα ενταθούν και από την –τρίτη συνεχόμενη- περικοπή κατά 15% του τακτικού προϋπολογισμού του ΑΠΘ, που από 45 εκατομμύρια ευρώ το 2010 θα καταλήξει το 2014 με 17 εκατομμύρια μόνο, τη στιγμή που οι ανελαστικές -και παντελώς ανεπίδεκτες περαιτέρω περικοπής- δαπάνες του ανέρχονται σε 26 εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον.
Υπό το βάρος του συνδυασμού των δυσμενών αυτών εξελίξεων είναι βέβαιο ότι η λειτουργία του ΑΠΘ θα καταρρεύσει, κατάρρευση για την οποία αποκλειστικώς υπεύθυνη θα είναι η Πολιτεία και ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας που, αρνούμενος καν να δει το πρόβλημα, πόσο δε μάλλον να συμβάλει στην αναζήτηση λύσης του, οδηγεί το ΑΠΘ σε ολοσχερή διάλυση.

Για τους λόγους αυτούς η Σύγκλητος του ΑΠΘ απευθύνεται στην κοινωνία, στους πολίτες που στέλνουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο ΑΠΘ καθώς και σε όλους τους αρμόδιους φορείς της πόλης, ζητώντας τη στήριξή τους στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Τα μέλη της Συγκλήτου, ομόφωνα, καθώς και οι Αναπληρωτές Πρύτανη, αποφασίζουν να θέσουν την παραίτησή τους στη διάθεση του κ. Πρύτανη, προκειμένου έτσι να ενισχύσουν και την προσπάθεια της Πρυτανείας να επιτύχει, έστω την ύστατη αυτή στιγμή, την εκ μέρους της Πολιτείας επανεξέταση της ΚΥΑ για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων, που κινδυνεύει πλέον να καταστεί οριστικά μοιραία για την ίδια την υπόσταση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s